Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-10-02 08:20

Många hjältar i Göteborg

Blåljus anade det värsta, när tongångarna stegrades inför NMRs demonstration i Göteborg på lördagen. När den värsta delen av våldsbejakande extremister kallas in från Sverige och utomlands, finns alltid risken för våldsamma konfrontationer, där polisen eller andra oskyldiga hamnar i kläm.

Enligt media, blev en polis sparkad i ansiktet i Helsingborg av personer på väg till Göteborg, polisen beslagtog stickvapen i förebyggande syfte, och en polis ska ha fått en fraktur på armen vid konfrontation med NMR-deltagare. Dessutom finns som vanligt risk för hörselskador och reaktioner på kemiska medel i pyrotekniska attrialjer.

Men det kunde ha gått så mycket värre. Poliserna var många, vältränade och välorganiserade. Uppenbarligen har lärdomar dragits från tidigare tillkortakommanden, då vi inte räckt till. Vi är mycket glada att det gick så pass väl, och en starkt bidragande orsak tycks ha varit att Göteborgare själva ville undvika en upprepning av de sorgliga händelserna under EU-toppmötet 2001. Det finns filmklipp på sociala media som visar hur motståndare till NMR resolut tar ned våldsamma motdemonstranter, på ett sätt som hade varit svårt för vilken polis eller dialogpolis som helst att göra. Det gjorde också skillnad.

När poliserna därmed inte fick fullt upp med att freda sig från attacker i ryggen av våldsamma motdemonstranter, kunde de i stället med fasthet och auktoritet ta hand om de av NMR-demonstranterna som inte höll sig innanför ramarna. Även det finns det fantastiska filmer på i sociala media, bland annat på en yngling som gormar om Malexander, men resolut blir tillrättavisad av en bestämd konstapel.

Blåljus gläds åt allt välförtjänt beröm som poliserna i Göteborg - ditkommenderade och Västra Götalands egna -  har fått efter insatsen. Rikspolischefen tackar, polisledningen i Västra Götaland tackar, Regionchefen i Stockholm tackar, vilket är normalt efter en större framgångsrik kommendering. Men dessutom tackar Stefan Löfven, Morgan Johansson, Anders Ygeman, Annie Lööf och Jonas Sjöstedt med flera politiker poliserna för ett väl genomfört arbete. Även journalister tycks om inte imponerade så åtminstone nöjda. Det kan möjligen bero på att poliser skyddade även journalister som kom i närkontakt med våldsverkare.

Niklas Orrenius skriver på Twitter:
"Måste säga: så imponerad av de poliser jag mötte och såg i Göteborg igår. Fokuserade, alerta, lyhörda, vänliga - och skarpa när det krävdes."

Han ger även en ögonblicksbild från demonstrationen, som säger mycket om polisens professionalitet:

"Nazisterna blir alltmer misslynta – och aggressiva.

Jag får en knuff och några okvädningsord. När några fotografer, bland dem DN:s Paul Hansen, vägrar flytta sig på NMR:s order så går de till attack med sina sköldar.

 

 

Då griper flera poliser snabbt in, med batonger och sköldar.

Några av nazisterna riktar sina fanor framåt, som spjut. På en sekund är ett vilt slagsmål igång. Det är snabbt över, polisen trycker tillbaka NMR:arna. Någon grips.

 

– Folkförrädare! Folkförrädare!

vrålar nazisterna mot poliserna.

Presstalesmanen Pär Öberg är förbannad på en polis.

– Varför släpper du in ljugmedia här? Vad får du för betalt för det?

 

Polisen svarar lugnt att han får sin lön från staten."


Jonas Sjöstedt på Twitter:
Gårdagen blev ett fiasko för nazisterna i Göteborg. Tack till alla fredliga motdemonstranter. Tack till polisen som klarade ett svårt jobb.

Annie Lööf på Twitter:
Rättsstaten & demokratin har försvarats av poliser som med risk för egen säkerhet gjorde fantastiska insatser. Tack för ert viktiga arbete!

Anders Ygeman på Twitter:
"Bra insats av polisen under besvärliga förhållanden i Göteborg. De förtjänar vår respekt och uppskattning."

Statsministern Stefan Löfving:

"Jag är stolt över polisens arbete i Göteborg i dag. Tillsammans med tusentals beslutsamma medborgare drogs en tydlig gräns mot nazisterna. Polisen klarade samtidigt att hålla isär nazister och våldsamma motdemonstranter.

 

Jag vill också säga att de vidriga plakat, symboler och ord som uttrycktes av nazisterna i dag gör mig än mer beslutsam när vi tar det politiska arbetet mot extremism vidare. Det ska bli mycket svårare att utmana de demokratiska idealen och hota människovärdet i vårt land."


Och Justitieministern Morgan Johansson:

"Jag har under dagen noga följt utvecklingen i Göteborg. Polisen har haft en svår uppgift, men man har varit väl förberedd, rätt utrustad och tillräckligt bemannad. Poliserna har genomfört sitt svåra arbete på ett mycket förtjänstfullt sätt. Svensk polis gör mig stolt idag.

 

Jag har ikväll talat med rikspolischef Dan Eliasson och regionpolischef Klas Friberg och framfört regeringens uppskattning för det arbete som de och alla poliser på plats utfört.

NMR har visat sitt rätta ansikte, som den våldsbejakande organisation det är. När nazisterna vägrade att följa polisens anvisningar så agerade polisen resolut. Den som inte gör som polisen säger i dessa situationer blir omhändertagen.

 

De allra flesta motdemonstranter uppträdde fredligt och ville bara visa sin avsky mot nazismen. Men de som tog till våld var polisen tvungen att ingripa mot.

 

Det är avskyvärda krafter i rörelse. Kampen mot nazismen och andra högerextrema och främlingsfientliga rörelser går vidare, och där får vi aldrig ge vika. Regeringen har bjudit in de borgerliga partierna och vänsterpartiet för att diskutera hur vi kan förstärka vårt arbete mot antidemokratiska krafter."

 

Anna-Lena Lodenius, journalist och författare som i många år studerat autonoma och nazistiska extremrörelser blev intervjuad i p1:s Godmorgon Världen dagen efter Göteborgsdemonstrationen. Hon analyserar klokt hur våldsamma rörelser är varandras livsluft. Hon fick frågan om vilken bild som dröjde sig kvar, Nazistdemonstrationen eller motdemonstranterna? Bilden av polisen som räddade Göteborg från förödelse är den bild som dröjer sig kvar efter händelsen, enligt henne. Hon spanar även mot valåret 2018, som kan komma att bli konfrontativt och jobbigt...

 

 

Sveriges poliser har gjort oss stolta. Än en gång. Denna gång delar vi stoltheten med politiker, journalister och större delen av befolkningen.

Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994