Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2015-09-23 09:10

Litet frallpris blev stor sak

Som bekant kämpar polisen i Region Syd med allvarlig brottslighet, migrantströmmar och mycket annat som känns om prioriterade frågor. Men nu uppmärksammas att Regionen valt att gå till botten med sig själv, genom att se till att medarbetarna inte ska kunna äta för billigt på arbetsplatsen. Blåljus minns en tid, då poliser i yttre tjänst frekventerade små trevliga kaféer eller restauranger och till en ytterst rimligt penning kunde få en fika eller måltid. Men det var på 1970-talet under en tid då skattetrycket var så högt, att det ansågs som en ädel sport att undvika de värsta skattekilarna. Flera polisstationer hade specialavtal med enskilda eller caféer som tillhandahöll purfärska frallor med delikata pålägg för en spottstyver. Varje morgon.

  SVT i Skåne berättar att polisen i Region Syd ska räkna ut hur mycket pengar den har undanhållit Skatteverket för subventionerade luncher i sina personalmatsalar. I början av sommaren stängdes alla kaféer sen regionchefen Annika Stenberg upptäckt att fikat och maten var alldeles för billig. Därför kommer Regionen att ge skattemyndigheten ett förslag till självrättelse, medarbetarna har kunnat köpa lunch för 55:- trots att genomsnittligt restaurangpris är 86:-. Då krävs så klart krafttag. Tänk vilka gigantiska summor lunchande poliser kunnat tillskansa sig. Som av en slump höjdes så priset i personalrestaurangerna till exakt 86:-

 

SVT berättar att Region Syd har tillsatt en grupp som räknar på hur mycket myndigheten undanhållit Skatteverket genom att erbjuda luncher "långt under marknadsvärdet."

 

För denna typ av överträdelser krävs så klart krafttag, insåg Annika Stenberg som ju rekryterades till polisen från just Skatteverket.

 

Efter kaféstängningen i juni påbörjades en kartläggning runtom i polishusen i södra Sverige. Det var inte bara lunchpriserna som skulle marknadsanpassas, även priserna på ostfrallor, dammsugare och kanelbullar behövde höjas, berättar SVT. (Oklart hur det är med Munkar)

 

– Jag fick ge mig ut det till lokala köpcentret Giraffen och undersöka priserna. Priserna måste kontrolleras på varje ort, säger ekonomichefen Maria Arnér till SVT. Nu har Regionmyndigheten gjort en beräkning fem år tillbaka i tiden på hur mycket pengar som skall betalas tillbaka till Skatteverket. Det undandrar sig Blåljus kunskap om den nya Regionen verkligen är ansvarig för den gamla myndigheten i Skånes eventuela försyndelser. Eller om det är de enskilda polisanställda som skall förmånsbeskattas. Och hur bevisningen i så fall skall föras. Räcker en matlåda som bevis? Eller en egen smörkniv?


Blåljus har tidigare beskrivit det missnöje som polisfackets ledning i Region syd uttryckt över att de fått en ledning utan polisiära erfarenheter, vilket i sin tur lett till samarbetssvårigheter. Möjligen kan någon få för sig att ivern att prioritera just frallpriserna kan ha med att expertis på fiskala frågor leder verksamheten. Hur som helst, önskar vi Region Syd lycka till med att bekämpa den grova brottslighet och de sociala bekymmer som även finns i Regionen. Som bekant har Polismyndigheten förstärkt Regionen med personal från övriga Sverige för det ändamålet. En förutsättning för framgång, är dock att personalen känner att arbetsgivaren även förmår att prioritera rätt problem...

Någon kunde kanske tro att Region Stockhom skulle vara immuna mot denna typ av räfts och rättarting. Men på Intrapolis framgår att vår egen Restaurang Plommonträdet  den 1 oktober höjer priset för en bricklunch från 84:- till 86:- just för att motsvara Skatteverkets krav... Återstår att se om de som tidigare ätit "för billigt" kommer att förmånsbeskattas?

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994