Publicerat 2015-10-29 10:00

För lite eller lagom resurser till polisen

Som Blåljus skrev häromdagen tycks verkligheten komma ifatt polisen när det kommer till resurser. För att räcka till, skulle ett antal miljarder behövas. Lena Nitz noterar liksom Blåljus gjort tidigare att det är för lite och väl senkommet. Inrikesminister Anders Ygeman ställer sig dock aningen skeptisk.

Lena Nitz säger till SvD att
precis som rikspolischefen har sagt så kommer polisen att tvingas prioritera. Men folk förväntar sig att polisen finns där för dem.

- Jag tycker att man har försatt polisverksamheten i en situation där man inte hade behövt vara om man tagit ansvar från början.

 

I klippet nedan antyds även vikten av att polisen tillförs mer pengar.

 

 

Inrikesminister Ygeman tar både polisens resurser och missnöjet inom kåren med knusende ro.

 

Till NWT säger han apropå vad Polisförbundet kallar ett alarmerande resursbehov, att det är bra att polisen flaggar för att en sådan här situation kan innebära en betydande påfrestning. Vi hoppas att de åtgärder vi kommit överens om ger resultat, och att de åtgärder alla EU-länder är överens om ger resultat. -Vi måste naturligtvis ta höjd för vad som kan hända, men samtidigt får vi hoppas att det inte gör det.

 

"Om det krävs – var hittar man de här pengarna?

– Vi har varit jättetydliga med att vi måste gå igenom varenda verksamhet för att se om det finns besparingspotential."

 

Polisförbundet har ju påpekat att det tar tid att utbilda nya poliser vilket Ygeman kommentas med orden:

 

Det har de alldeles rätt i. Det finns inga poliser på hyllan, och det ska det inte heller finnas. Därför gäller det att ha lite framförhållning, och det får man ändå säga att politiken har haft. Vi har inte haft så många poliser som vi har i Sverige idag på 65 år, vi har kanske aldrig haft så många polisanställda och vi har aldrig satsat mer pengar på polisen än idag.

 

I nedanstående reportage beskriver Ygeman hur polisens alltmer ansträngda resurser skall användas till att upptäcka och utvisa personer som inte lämnar landet frivilligt. Dessutom skall Polisen ges nya verktyg att lagföra arbetsgivare som har personer utan uppehållsrätt i Sverige. Fler (befintliga) poliser skall även utbildas i inre utlänningskontroll. Det verkar inte finnas några problem, som polisen inte har resurser att lösa.

 

Polisens befintliga resurser skall användas till mycket. I Expressen går en vänsterpartist till storms mot att Polisen inte bevakar de 8000 boenden som finns för migranter, så att bränderna som härjat en del av dem upphör.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994