Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-07-29 21:10

Kommer poliserna tillbaka till kåren?

  Många medier har noterat att Polismyndigheten skrivit en apell till poliser som lämnat yrket, med en förfrågan om att några kanske kan tänka sig återanställning. Villkoren skulle bli ungefär som för de poliser som valt att stanna kvar i yrket, för de flesta, om de inte får någon specialfunktion.
 
Och det är så klart lite problematiskt om återanställda skulle få rimliga villkor i stället för de villkor som deras kollegor jobbar under. Det skulle snarast riskera att få ännu fler att välja att lämna yrket, åtminstone för en tid.

SVT Stockholm och dess reporter Valentina Xhaferi, har gjort en enkät bland sina läsare om hur de ser på satsningen. 15000 personer har svarat på vad de tycker om polisens nya återrekryteringskampanj. Resultatet blev att 12% tyckte att kampanjen är bra, det behövs alla knep för att hitta poliser. 76% menar att kampanjen är dålig, det är lönerna och villkoren som måste ändras. 13% tyckte att kampanjen är dålig, och att Polismyndigheten borde se till att fler ville utbilda sig till polis i stället...

 

Valentina har talat med poliser som beskriver hur de ser på kampanjen. En polis säger att inget har förändrats det är samma usla villkor. En annan kallar kampanjen ett skämt, man har lämnat myndigheten av en anledning, då lär det inte att gå att locka tillbaka de som lämnat med samma förutsättningar. En tredje talar om att lönen borde höjas och villkoren förbättas. Någon jämför kampanjen med att fiska utan krok - det verkar snarast desperat av myndigheten.

 

I SVT Rapport svarar polisen Ellen Winter Norling, kort och koncist på om det går  att få poliser att komma tillbaka. -Ja, om de får högre lön och bättre arbetsvillkor. Annars blir det svårt. Hon betonar även att problemet med att normalbemanningen blivit minimibemanningen, pressar poliserna hårt. Även Hanif Azizi från Rinkebypolisen uttalar sig i samma riktning, om lönen och arbetsmiljön.

 

Polisförbundets andre vice ordförande, Christer Palmqvist är skeptisk till att många kommer tillbaka med samma anställningsvillkor, även han. Rapport kan ses här, polisinslaget kommer efter ca tre minuter.

 

Blåljus ser att Sverige behöver varje polis. De som har slutat, och de som inte har slutat ännu. Även med en framgångsrik kampanj, blir det bara en droppande kran i ett badkar där proppen inte är i. Det gäller att bromsa utflödet i första hand, poliserna vet vad som krävs, polismyndigheten anar det nog också. Vi har en ny polisminister, som åtminstone antytt att han inser vad som måste till.


Nu är det bara verkstaden som fattas. För att behålla de poliser som finns, för att återfå poliser som lämnat och för att förbättra rekryteringsläget nu när det ska rekryteras tusentals poliser. Det är samma medicin som behövs för alla tre problemen, snarare än någon kampanj.


Tommy Hansson

 

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994