Publicerat 2018-11-02 20:10

JUSEK: Rättsväsendet måste få utrymme i budgeten!

Som bekant har vi en övergångsregering. Som ska lägga en budget utan särskilda reformer. Dock sägs att samsynen om pensionärsskattens sänkande ändå kan få genomslag i budgeten. En symbolhandling inför de kommande försämringar i möjligheterna att gå i pension i rimlig ålder som väntar, måhända.

JUSEK skriver i Dagens Samhälle och konstaterar att utgångspunkten för en budget som presenteras av en övergångsregering är att den ska innehålla så få politiska förslag som möjligt. Men om det råder enighet om att skjuta till extra pengar till specifika områden kan detta göras. (som pensionärsskatten)

Dock menar skribenterna att regeringen redan gjort stora och välkomna satsningar på Polismyndigheten. En bild som möjligen motsägs av aktuella nyheter om enkomiska underskott, besparingar, samt det faktum att ett polislönelyft värt namnet ännu står skrivet i stjärnorna. De tomma platserna på polishögskolorna liksom flykten från polisyrket talar även de sitt tydliga språk.

Med det sagt, finns det även klokskap i artikeln från JUSEK. Polismyndigheten klarar inte allt ensamma, det måste finnas en fungerade rättskedja med tillräckliga resurser för snabb och rättsäker lagföring.

JUSEK skriver att "i de pågående budgetöverläggningarna förs samtal om satsningar i frågor av stor vikt där partierna är eniga. En sådan fråga är satsningar på polisen. Vi menar att det är välkommet men att en satsning måste omfatta hela rättsväsendet." Om sådana samtal pågår, är det en nyhet för oss på Blåljus, men som JUSEK skriver välkommet. I så fall.

JUSEK noterar att det finns ett brett parlamentariskt stöd för ökade resurser till även övriga myndigheter inom rättsväsendet. När Jusek ställde en enkätfråga till riksdagsledamöterna inför valet svarade 74 procent att det är ett mycket bra förslag att senaste årens satsningar på polisen följs upp av motsvarande satsningar på övriga delar av rättsväsendet under mandatperioden. 25 procent svarade att det var ett ganska bra förslag. Det finns alltså ett tydligt stöd för att göra nödvändiga satsningar på rättsväsendet i årets höstbudget – oavsett vilken budget som till slut röstas igenom.

 

Även i ett osäkert parlamentariskt läge måste man komma överens om nödvändiga satsningar för att trygga förmågan för och tilliten till rättsväsendet. Det ansvaret kan och behöver våra riksdagspartier nu gemensamt ta, avslutar JUSEK sin artikel. Det kravet på våra folkvalda, ställer sig Blåljus helhjärtat bakom! Och det handlar om både Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Ekobrottsmyndigheten, Åklagarmyndigheten och Domstolsväsendet - för att inte tala om Kriminalvården!

 

Tommy Hansson

 

 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994