Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2015-01-12 10:20

#JesuisAhmed

– Vi måste orka tänka tanken att ett terrordåd kan hända i Sverige. Det går inte att skydda sig mot allt – men vi gör allt vi kan för att skydda oss, säger Anders Ygeman som intervjuas av Niklas Orrenius i dagens DN.


Ofta är det, enligt Anders Ygeman, tips från grannar eller bekanta till terrorister som gör att hot kan avvärjas. Om människor känner tillit till polisen och samhället så får man in betydligt mer och bättre information säger Ygeman till Orrenius.

 

Orrenius frågar Ygeman om han tar till sig uttrycket ”Je suis Charlie” – Jag är Charlie. -Är du Charlie?

 

Ygeman svarar att han nog snarare är polismannen Ahmed Merabet i så fall. Han som var beredd att offra sitt liv för att andra skulle få vara så där provokativa. Han är troende muslim, han skyddar tidningen för att de ska få ha sin yttrandefrihet – och blir kallblodigt mördad av folk som utger sig för att vara muslimer.

 

Ygeman fick vidare frågan om det hundratal kända personer som åkt till krigshärdar från Sverige för att kriga, till det kommer 100-200 som inte är bekräftade. Finns det anledning att oroa sig över dessa och mörkertalet?

– Nej. Jag upplever att vi ändå har bra koll på dem. Det finns ett system för var gränsen går, när en krigare räknas som bekräftad. Sen är det ju så att ju längre de är borta, desto svårare blir det att övervaka dem. Men när de väl kommer hem så har vi ganska bra koll på dem säger Ygeman till DN.

 

Till de svenskar som nu oroar sig för terrordåd har Ygeman rådet att om man ser saker ska man dela med sig av det. Ingen säkerhetstjänst är bättre än sin befolkning.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994