Inte bara polisassistenter

Blåljus har fått två insändare från poliser som drabbats av Polismyndighetens lönesättning. De skildrar från var sitt perspektiv hur I-lönesättning, särskilt när den sker på lösa boliner och under stor brådska med oklara underlag, bara leder till en misstämning som inte gynnar verksamheten.

Blåljus har fått två insändare från poliser som drabbats av Polismyndighetens lönesättning. De skildrar från var sitt perspektiv hur I-lönesättning, särskilt när den sker på lösa boliner och under stor brådska med oklara underlag, bara leder till en misstämning som inte gynnar verksamheten.

 

Blåljus beskrev ju under förra veckan, hur lönesättningen av våra allra nyaste kollegor går till och hur nivån på oklara grunder sänks under skamgränsen 24500:-. Det har fått många nyanställda polisassistenter att bli fundersamma på hur deras arbetsgivare värderar sina anställda och på vilka premisser. Det har till och med startats särskilda nätforum för den debatten och där vittnar flera om den godtycklighet som de blivit utsatta för. Dessutom har det ofta varit omöjligt att få ett besked från behöriga beslutsfattare om grunderna för lönesättningen. Det har hänvisats till luddiga uttalanden att "det är bra med i-lön", men grunderna för i-lönesättningen har varit svårare att förklara och framförallt försvara. 

 

Men inte nog med det. Dessutom är äldre polisassistenter, som kan ha upp till tio års tjänst och vara handledare åt de nya polisassistenterna under deras aspiranttid i vissa fall förbisprungna av någon polisassistent som kanske nätt och jämt kvalat in till yrket. Så ser Polismyndighetens värdering ut, nämligen att endast formella meriter har bedömts och hur polisaspiranten har fullgjort sina studier eller praktiktid som polisaspirant, har varit helt ointressant. Vi behöver väl inte nämna, att de äldre polisassistenterna har lönesatts på helt andra premisser så där är det å andra sidan ointressant om vederbörande skulle ha med sig en jur kand eller andra studiemässiga meriter.

 

Det kan ses som en bragd, om än märklig sådan, att lyckas reta upp ALLA polisassistenter samtidigt, men inte nog med det, Blåljus har märkt att det jäser även bland inspektörer. Bland annat när en inspektör skall byta region är det väldigt oklart vilken lön som skall gälla. Nedanstående insändare beskriver vad en inspektör tycker om Polismyndighetens lönepolitik. Inspektören har begärt att få skriva anonymt, då hen antar att det annars skulle ligga vederbörande duktigt i fatet. Högt i tak-javisst, bara du ligger ner...

 

 "Jag har läst en del inlägg angående lönefrågan i den nya organisationen. De flesta inlägg jag läst har skrivits av polisassistenter som alla, med rätta, uttryckt sin frustration och besvikelse över hur deras löner ser ut och hur de troligen kommer se ut ett tag framöver. Sällan hörs det något från polisinspektörerna. Självklart är det viktig att ingångslönen blir rättvis, att det finns en löneökning efter ingångslönen för polisassistenter men man får inte heller glömma att det är viktig att även polisinspektörer kan för chans till löneökning.

 

Tänkte berätta om min så kallade löneutveckling. Jag blev klar polis 2003 och fick under kommande år då och då lite ökning i lönekuvertet. Jag hann hoppa på sista steget i den lönetrappa som kom innan jag 2009 blev inspektör och fick 28 000 kr. Ungefär där kunde jag gjort punkt för denna berättelse för det har tyvärr inte hänt så mycket mer. Lönen har ökat lite tack vare några lönerevisioner samt tack vare det som kallas individuell lön (vilket är en historia i sig).

 

2013 flyttade jag till ett annat län och blev då tvungen att gå ner till 27 500 kr, dvs lägre lön än jag hade 2009. Nu har den lönen ökat till 28 000 kr tack vare lönerevision. Troligen kommer jag flytta tillbaka till Stockholm igen och då lär jag knappast kompenseras för mitt lönetapp. Eftersom jag nu också har småbarn och troligen kommer vilja jobba deltid kommer det kännas i plånboken.

 

Sammanfattningen är att jag idag år 2015 tjänar lika mycket/lite som jag gjorde år 2009. Det känns allt annat än kul. Att jag under dessa år fått diverse kompetenshöjande utbildningar, att jag är effektiv, engagerad och tillgänglig lär knappast ge mig mer lön heller. Visst att lönen inte ska vara den enda motivatorn man har men när det är så här, och jag är inte ensam, så tappar även jag motivationen.

 

Fd glad polisinspektör"

 

Nästa insändare kommer från en purfärsk polisassistent som beskriver hur Polismyndighetens allsmäktiga lönesättning upplevs.

"Är löneprocessen inom Polismyndigheten ett skämt?

 

Semestern står för dörren och min aspiranttjänstgöring är godkänd. Nu om någonsin borde jag vara lycklig. Lycklig över att 2,5 års slit med studier och praktik äntligen är avklarade. Lycklig över att sommaren och semestern är här, och att man nu äntligen skall få möjlighet att slappna av i några veckor. Lycklig över att jag äntligen är färdig till att efter semestern få börja arbeta med mitt drömyrke! Men istället vaknar jag upp med huvudvärk. Jag känner mig överkörd. Totalt överkörd.

 

Det är inte det att de 24 200 kr jag är lovad som ingångslön i sig är dåligt, detta med tanke på att det bara för ett år sedan var 21 300 kr man som nybakad PA hade att förvänta sig. Så det är inte pengarna i sig som ger mig huvudvärk. Det är hur hela lönesättningsprocessen har gått till som får mig att må illa.

 

Först fick man höra att det var individuell lönesättning som gällde, men ingen sa något om hur och på vilka grunder denna individuella lön skulle sättas. Skulle den baseras på poäng från aspiranten, betyg från PHS eller än tidigare arbeten/studier? Och hur mycket skulle det kunna skilja sig mellan oss nybakade PA? I vart fall var det ingen som räknade med att arbetsgivaren skulle välja att gå under den gemensamma linjen på en lägstalön á 24 500 kr som facket lyckades förhandla sig till förra sommaren.

 

Några få dagar innan min semester skulle börja, och således att mina sista dagar som aspirant skulle få sitt slut, började rykten florera om att löner sattes till 23 000 kr. Jag frågade min blivande chef om detta, och fick höra att han inget visste då förhandlingar om lön ej ännu hade skett.

 

Dagen efter får jag ett samtal av samma chef som önskar mig välkommen till myndigheten och som berättar min lön: 24 200 kr. Jag arbetade för tillfället som IG-personal och kände inte att det var läge att börja ställa frågor till varför jag inte nått upp till den lägstanivå på 24500 kr som jag och många med mig ändå hoppades fortfarande gällde. Hade verkligen facket tillåtit att detta skedde efter allt slit med kampanjen ”lägst 25000 kr”?

 

Senare fick jag höra att spannet var än större än så. Från 23 800 kr till 25 200 kr (har personligen inte hört att någon fått lägre eller högre än detta, men kanske att spannet varit ännu större, nämligen 23 000-26 000 kr). Därtill, som jag har förstått det, har facket inte ens fått vara med i förhandlingarna när de nya i-lönerna sattes. Så visst blir jag konfunderad kring vilken förhandling min chef skulle gå på.

 

Nyfiken som man är ville jag veta vad som gjort att jag fått just den lönen jag fått. Det man fick till svar var att det baserades på det CV vi hade blivit ombedda att skicka in som en del av PA-processen och vilket skulle kunna komma att användas som en hjälp i placeringsfrågan om några aspiranter skulle ha stått på samma poäng och valt samma tjänstgöringsort. Ingen sa då något om att vår lön skulle baseras på detta CV. Ingen.

 

När man därtill får bekräftat att personer som varit på tal om att eventuellt få förlängning får högre lön än andra som klarat sig utan några större svårigheter under aspiranten så börjar man undra ytterligare. Borde inte aspiranttiden vara ett utmärkt verktyg att i så fall bedöma den individuella lönen utifrån? Vad om inte faktiskt arbete inom ens kommande yrke kan visa hur man kommer att vara som polis?

 

Svaret på den frågan är nej. Nej, de har definitivt inte tagit hänsyn till hur vår aspirant har gått. Jag har själv pratat med en på Stockholms regions HR-avdelning. Han sa att det i framtiden klart skulle vara önskvärt att se till hur aspiranten har gått när man kommer till lönesättningen, men att det denna gång ”har gått för fort” för att aspiranten skulle kunna tas med i beräkningarna, och att det är ”svårt att bygga samtidigt som man går”.

 

Jag ringde nämligen HR i Stockholm med anledning av att jag ville ha ut ett skriftligt underlag för hur min lön är satt, och utifrån vilka kriterier. Svaret på den frågan var att, hör och häpna, DE INTE FINNS DOKUMENTERADE.  Vi var nämligen för många för att de skulle ha hunnit skriva ner hur bedömningen har gjorts och utifrån vilka kriterier - det vill säga vilka arbeten och/eller studier som har varit premierande i lönesättningen. Det jag fick till svar var att arbeten och studier i kombination med arbete inom samma genre kunde vara premierande om de hade ”polisiär anknytning”. Någon mer detaljerad redovisning på detta fanns inte dokumenterat, utan jag blev istället hänvisad att läsa Dan Eliassons veckobrev på Intrapolis om jag ville veta mer.

 

Hur det kan gå till såhär i en svensk myndighet år 2015 är för mig ett stort under. Var är den transparens som man ständigt pratar om är så viktig?

 

Sedan vill jag absolut inte missunna mina kollegor som fått högre lön än 24 500 kr. Det är i alla fall något som är positivt i hela den här soppan. Dock förstår jag den frustration som nu uppstått hos kollegor som är äldre i tjänst. Hur känns det att en nybakad PA får lika mycket eller mer i lön än en polis som har jobbat i 5-6 eller 10 år i tjänst? Hur skall man nu kunna motivera dessa kollegor till en fortsatt arbetsglädje?

 

Det lilla hopp dessa kollegor har är den löneförhandling som komma skall i oktober. Vi nybakade PA kommer inte att ingå i denna. Men frågan är då hur arbetsgivaren kommer att ta ställning till dessa kollegors bakgrunder? Ska de behöva revidera sina CV och skicka in? Vilka arbeten och/eller studier som de har i bagaget kommer att vara premierande? Har möjligtvis arbetet som polis tillräcklig ”polisiär anknytning” för att ge mer i lönekuvertet?

 

Frågar ni mig är hela denna lönecirkus ett stort skämt. Förstår ens Dan Eliasson vad han gör? Förstår han vilka verkningar det får i myndigheten? Inte bara det att alla är osäkra på vad deras nya arbetsuppgift kommer att vara och bestå av i denna omorganisation, nu är det även kaos gällande lönesättningen. Så jag vill rikta ett tack till Dan Eliasson för att jag får börja min semester med huvudvärk.

Tack.

 

Nybakad PA i Stockholm"

 

Blåljus kommentar: Även Nybakad PA har bett om att få skriva anonymt. Det är tydligt att vi har läraktiga nya kollegor på gång som redan uppfattar vad för en myndighet de kommit till.

 

Mer om missnöjet över lönesättningen, i Polistidningen.

 

Tommy Hansson