Publicerat 2013-05-22 18:30

Idag kom polisernas sanning fram

Stockholmspolisens presstalesman, Kjell Lindgren har berättat för Ekot i P1 

om att det är organisationer eller nätverk som uppmanat på facebook och andra sociala medier att man ska leva rövare. Det har även ropats slagord mot polisen vid demonstration mot s k polisvåld.

 

Vår länspolismästare Mats Löfving berättade för SR P4 om hur flera poliser berättade för honom under tisdagskvällen när han var ute i Husby skrämmande berättelser om den värsta arbetsmiljön dessa erfarna poliser upplevt. Det gemensamma agerandet från många unga män som riktade våldsamma angrepp mot brandkårens och polisens personal var både livsfarligt och skrämmande. Han berättade även om hur många rättskaffens Husbybor berättat för honom hur innerligt trötta de är på att bli utsatta för dessa upplopp som både innebär otrygghet och att deras egendom förstörs. Den goda kraften från den typen av innevånare är de som kommer att återställa ordningen med stöd från samhället och polisen, främst närpolisen.

 

När det gäller påståendena om rasism och obefogat polisvåld vet inte länspolismästaren om det är sant eller inte, det skall prövas i särskild ordning. Oavsett vad den prövningen kommer fram till är det inte ok att bränna bilar eller kasta sten, det är odemokratiskt och kriminellt. (Reportern verkade ta för givet, att om någon påstår något negativt mot poliserna är det automatiskt en sanning. )

 

Länspolismästaren beskrev även hur eventuella polisbrott utreds. Den görs redan idag av oberoende åklagare, så de grupper som kräver en annan utredningsorganisation är ute i ogjort väder.

 

Blåljus är faktiskt imponerade över hur Mats Löfving hanterade de insinuanta och av illasinnade krafter färgade frågor han ställdes inför. Samtidigt som Löfvings intervju sändes i radio P4, blev en polis som arbetat som gruppchef  under upploppen, Anders Djurestad intervjuad i Studio ett.(14 min in i programmet)

 

Han berättade om precis det som Länspolismästaren också beskrev, den oerhörda press som poliserna ställs inför när de angrips med fara för polisernas liv. Det var fullt av springande människor och omöjligt att säga om stenar eller annat våld skulle komma framifrån, bakifrån eller från sidan.

 

Han förklarade polisens hjälpande roll, tillsammans med brandkåren, och hur de blir angripna av massor av ungdomar med stora stenar som de kastar mot poliserna. Det är svårt att i mörkret och folkmassorna se vilka som är skyldiga till stenkastning eller mordbränder, det blandar sig kanske ett femtiotal med över hundra vanliga nyfikna. Det är en extremt svår arbetsmiljö.

 

Anders beskrev vad som hände när poliserna gripit en stenkastare, hur de då blir ännu mer angripna. Poliserna är bara människor, klart de blir rädda. De har utsatts för extrem psykisk belastning, under väldigt långa arbetspass, med faktisk livsfara. Anders dementerade att några rasistiska ord skulle ha yppats, skulle någon använda sådana ord skulle det i sig innebära ett arbetsmiljöproblem. Däremot kan någon ha hamnat i vägen för en hund, eller när polisen skall flytta på en hotfull och delvis våldsam människomassa.

När Anders berättat färdigt, fick representanten för Megafonen sista ordet. Men till skillnad från de andra gånger han blivit intervjuad fick han för första gången kritiska frågor. Han verkade lite stressad när han inte kunde svara på något annat än de frågor som ställdes. Han har ju kontinuerligt vägrat att ta avstånd från våldet, och genom att hetsa om mord och polishat, eldat på unga arga män.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994