Publicerat 2018-06-07 11:30

Hur upplevdes terrordådet på Drottninggatan av poliserna?

Än en gång skriver Åsa Erlandsson i Svensk Polis om hur polisernas verklighet kan se ut när det ofattbara inträffar. Nu har hon pratat med några av de första poliserna på plats vid terrordådet på Drottninggatan. Att springa mot en brottsplats utan att veta vad som kommer att möta en. Att mota undan nyfiken allmänhet. Och sedan, att växla om och rapportera en snattare på Åhléns utan att det känns meningslöst... Så kan det vara att vara polis.

Åsa skriver om polisernas upplevelser, bland annat:
"Som instruktör uppmanar han alltid poliser att ta den där extra minuten för att dra på sig tungvästen. Istället hoppade de ut och Artur skrek åt Maja:

”Är du okej? Håll dig nära mig! Nu kör vi!”

De slet av sig båtmössorna för att inte underlätta för mördaren att sikta och skjuta dem i huvudet. Det sista Artur hörde på radion precis innan de gick in, var ”eliminera gärningsmannen”. En order han heller aldrig hade hört förut."


Det är inte första gången Åsa gör utmärkta reportage, hon har bland annat vunnit Stora journalistpriset för sitt reportage från polisinsatsen på Kronan där en man med svärd mördade oskyldiga. Det ledde även till en gastkramande bok.

Blåljus tackar Åsa för ännu ett fantastiskt reportage och även kollegorna som berättar om verkligheten!

Tommy Hansson
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994