Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-02-03 12:10

Hur bra blir din tjänstepension

Sveriges Radio uppmärksammar idag, att minusräntan riskerar att urgröpa värdet av tjänstepensioner. I programmet intervjuas en kvinna som trots tjänstepension riskerar att få en mycket påver livskvalitet med de pensionspengar hon tjänat ihop under sitt 40-åriga arbetsliv.Enligt SR är risken stor att många kommer att bli besvikna när det är dags att ta ut sin pension. Särskilt drabbade skall de kunna bli som valt traditionell förvaltning, och inte gjort aktiva val enligt programmet.  Det beror på att en stor del av det kapital tjänstepensionsbolagen förvaltar har placerats i statsobligationer och andra räntebärande tillgångar. En trygg placering visserligen, men nu har sådana placeringar i flera går gett medioker avkastning.

Folksam och Skandia har exempelvis försämrat sina löften till de blivande pensionärerna och lagt garantinivån för nysparande på 80% som en direkt följd av de negativa räntorna. Det innebär att inte ens de insatta pengarna är garanterade...

Pensionsekonomer varnar för att allt sparande kan komma att ge lägre avkastning framöver, både aktier och fonder. Alternativet för att bibehålla en bra pension blir då antingen att spara mer eller att jobba längre, enligt ekonomerna.

Blåljus kommentar: När det gäller polisernas tjänstepension, Kåpan Tjänste 2% och Kåpan Extra 4,6% har förvaltaren Kåpan Pensioner varit historiskt framgångsrika. (Det finns även en valbar del, Kåpan Valbar 2,5%)

Under 2016, exempelvis, steg värdet i Kåpan Pensioner med 7,3 %. Inte så illa när Riksbanken har minusränta.

Här kan Du se hur räntan varit på Kåpan under de senaste åren.>>>

Om vi förutsätter, att räntan hos Kåpan skulle vara 4% per år, blir de först avsatta pensionspengarna mer värda än senare avsatta. (Det finns ett antal X-faktorer, som inflation, löneökningar, skattenivåer etc.)

Som ett hypotetiskt exempel där 1000:- avsätts per månad, under ett 40-årigt arbetsliv, med 4% ränta, blir det totalt ett belopp om 1128306:-. (4,6% är vad som avsätts till Kåpan Extra. Vid en lön på 25000:- innebär det 1150:-.) En inte helt föraktlig pensionsförstärkning. Av beloppet, är 480000:- sparade pengar. Den stora delen av det totala beloppet blir räntan, totalt 705 918:-. Och de pengar som avsatts först, är de som gett mest ränta. Det är värt att tänka på efter det nya polislöneavtalet där möjligheten öppnats till att ta ut Kåpan Extra som löneförstärkning. Risken finns, att unga poliser i desperat behov av bostad gör val som ger dem en sämre valfrihet och levnadsstandard på äldre dar.

Undertecknad minns, även om det var länge sedan, när jag själv var i den ljuva 30-årsåldern. Ack hur ointressant föreföll då inte arbetsgivarens idoga pensionsavsättningar.
Nu, flera decennier senare, är läget ett helt annat, och själv är jag djupt tacksam för fackföreningen Polisförbundets och arbetsgivarens kloka beslut i forntiden för min räkning och för den framtid jag ännu har framför mig...

Tommy Hansson pensionsansvarig i Förbundsregion Stockholm

Mer om Din tjänstepension kan du läsa här.

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994