Publicerat 2012-12-13 19:30

Sveriges Radio berättar att det förekommer i Stockholm att civilpolis står vid tunnelbanespärrarna och kontrollerar personer som går in utan biljett. Men inte bara för att ta plankare utan också för att fånga "papperslösa invandrare" som ska skickas ut ur landet.


– Vi väntar tills vi ser att det är någon som plankar. Om det visar sig att det är en utländsk medborgare så gör vi en inre utlänningskontroll, berättar en polisman vid gränspolisens spaningssektion i Stockholm för SR.

Bara en gång i månaden

Han berättar att hans grupp inom gränspolisen står vid spärrarna knappt en gång i månaden, men att andra poliser gör det oftare. Eftersom att plankning är ett brott, så är det här en bra ingång för vidare kontroll, säger han.

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi på Stockholms Universitet, kommenterar uppgifterna i SR med att det här inte kan vara förenligt med lagens anda.

"Det verkar som att man alltså då kringgår lagen".


Han menar att om syftet med lagen är att göra den här typen av kontroller så ska polisen ha befogenheter att göra det direkt, istället för att kolla biljetter.

– Och är det inte tänkt att man ska genomföra kontrollerna på det här sättet, då är något fel antingen på lagen eller på polisens sätt att agera, säger professorn.

Blåljus kommentar:
Polisen rapporterar personer som begår bedrägligt beteende genom att "planka" på tunnelbanan. Det är väl något annat än att "kontrollera biljetter".  Då jag antar, att professor Sarnecki inte förespråkar att lagen skall ändras så, att möjligheterna till inre utlänningskontroll skall utökas, kan man ana att han snarare vill avskaffa gränspolisen...

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994