Framtidens politiker om framtidens polis

Polisförbundets första seminarum i Almedalen hadlade om framtidens polis. Ungdomspolitiker fick berätta om sina intryck av poliser och polisen, och diskutera hur polisyrket skall bli mer attraktivt i framtiden och hur polisverksamheten ska bli bättre. Det blev en spänstig debatt.

Under Almedalen arrangerar Polisförbundet tre evenemang. Ett av dessa har rubriken hur polisyrket blir attraktivt för unga. Deltagare var förutom Lena Nitz ungdomspolitiker från sju riksdagspartier. Moderator för debatten var Emma Nilsson, kommunikationschef på Polisförbundet.

 

Deltagarna fick beskriva sina känslor för Polisen, och det mesta var positivt, men några menar att polisens bristande resurser gjort att de blivit oroliga för just polisens resurser, men det är ju inte polisernas fel… Elin Morén från Vänsterpartiets ungdomsförbund gillar inte att polisen har en repressiv roll, som att utvisa migranter… Polisen används till att bota andra, samhälleliga och sociala problem, i stället för att vara förebyggande och hjälpande.

 

KDUs Carl-Johan Schiller skulle önska att hela samhället tydligare stod bakom sina poliser och stöttade dem även när det blåser i media.

 

Representanten från LUF, Joar Forsell konstaterade att det är helt orimligt att nyanställda civilanställda får högre lön än poliser. Poliser måste få konkurrenskraftiga villkor, konstaterade han. Han menar även att det handlar om ledarskap, ett första steg kunde vara att byta rikspolischef…

 

Benjamin Dusa från MUF menar att poliserna  borde ha en karriärsstege likt lärarna, menar en erfaren polis borde kunna tjäna 50-60-70000 i månaden - som i vilket annat yrke som helst.

 

Diskussionen sedan handlade om skillnaden på högt söktryck till polishögskolorna och högt söktryck av lämpliga sökanden… Det tillsammans med att många erfarna poliser lämnar yrket leder till en poliskår som inte riktigt räcker till. Det skulle behövas en statushöjning på yrket för att komma tillrätta med problemen, noterade Lena Nitz.

 

Det blev en spänstig debatt, som handlade om allt från vad poliserna har för arbetsuppgifter, hur polisarbetet värderas, hur poliser behandlas i media och i verkligheten. Vem skulle vilja ha polisernas arbetsmiljö till deras löner? Hur ska man få fler att söka till polishögskolorna? Polisyrket är inget kall, där poliserna kan väntas utföra ett tufft arbete utan rimlig betalning, enligt Andrea Törnestam från SSU.

 

Polisen inte ska pyssla med asylaktivism, utan se till att lagarna följs. Retorik som anklagar poliser för att de gör sitt jobb skadar både poliser och yrkets status menade Tobias Andersson från SDU i polemik mot Elin Morén.

 

CUFs talesperson, menade att vi borde lyfta hjälteinsatser som poliser gör i samhället oftare, för att göra yrket attraktivt.

 

Diskussionerna fortsatte med frågan om vilka krav som krävs för att bli polis. Kraven ska inte sänkas, men det rådde delade meningar kring om utbildningen borde vara högskolemässig. Någon anklagade regeringen för att den vägrar att se att det råder en poliskris… SSUs Andrea vad dock tydlig med att det råder en poliskris, och att det behövs fler poliser.

 

Polisförbundet har också ett referat av debatten här.

 

Se hela debatten nedan, vad framtidens politiker tycker om framtidens polis. Det kan väl konstateras, att som de stora sjunga, kvittra de små, argumenten känns i stort igen från moderpartierna. Och, till sist, vilken filmpolis de unga politikerna skulle vilja vara. Vem ville vara Clint Eastwood som Dirty Harry, och vem ville vara Snuten i Hollywood?




T