Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-09-12 13:00

Ett angrepp på demokratin

Christian Agdur är polisområdeschef i City, och har haft ett samtal med den polis, Ted Eriksson som knivskars vid Medborgarplatsen för ett par veckor sedan. Tillvägagångssättet och attacken på en polis som var på plats för att sprida trygghet, fick Christian att fatta pennan och skriva ned sina tankar för Intrapolis. Blåljus sprider gärna hans kloka ord till en bredare krets.

"Ett angrepp på demokratin. Stora ord. Har något högtravande och pretentiöst över sig. Men det var det, det var!

 

Jag har just haft ett längre samtal med Ted,

den polisman som utsattes för ett mordförsök på Medborgarplatsen för en kort tid sedan. I alla bemärkelser en totalt och komplett oprovocerad attack. Eller vänta ett tag; Kanske uppfattade gärningsmannen just oss, företrädare för det sorts demokratiska samhälle som vi vill leva i, som en provokation?

 

Två polismän patrullerar i lugnt tempo Medborgarplatsen. Synliga och tillgängliga. I någon bemärkelse själva sinnebilden av vad medborgarna vill ha och se av oss. Dessutom helt i linje med vad jag och andra chefer förmedlar är ett viktigt uppdrag.

 

Vi arbetar i Stockholms city, Sveriges huvudstad. Vi bevakar de institutioner som styr mycket av det som sker i landet. Riksdag och regering.


Och så kom attacken. Bakifrån och med en stor kniv mot nacken. Träffade Ted, men riktade sig mot oss. Träffade oss. Såväl bildligt som bokstavligt.

 

Som tur är, är vi i någon bemärkelse förberedda. En form av förberedelse är ju att ha rätt person på rätt plats, med rätt utrustning, utbildning och förhållningssätt. Jag blir mycket imponerad över hur organisationen ändå fungerar när något sådant här händer, och då inte minst av att lyssna till de resonemang som följer. För det är viktigt att vi drar "rätt" lärdomar av det hela.

 

Vi gör det här bra, och vi kan i allt väsentligt vara stolta över att vara en del i ett fungerande rättssamhälle. Vi står för humanistiska värderingar och vi är en grundpelare i uppdraget och arbetet med att bevaka demokratin. Då blir detta en attack inte bara på en enskild polisman, utan på någonting mycket större!

 

Jag är trygg i att vi står kvar i våra värderingar, att vi inte låter rädslan eller oron styra vårt agerande, men det är klart att jag blir orolig. Förbannad över gärningen men orolig över hur den kan komma att påverka oss.

 

Låt oss fortsätta vara de trygga och bra företrädarna för polisen som vi är. Låt oss fortsätta prata om hur vi alla kan jobba för att bidra till det samhälle som vi vill se och leva i. Ni gör det bra!!!

 

//Christian Agdur


Blåljus tackar Christian för textlånet!Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994