Publicerat 2019-11-04 13:20

Dömdes för hot mot polis - fick böter

Blåljus har flera gånger skrivit om hot och våld som poliser utsätts för på grund av sitt yrke, med utgångspunkt från Polisförbundets rapport "När de som ska skyddas attackeras". Som vi även beskrivit, är skärpt lagstiftning på gång för de allra grövsta brotten mot poliser - Blåljussabotage. Men åter har vi sett praktisk tillämpning av brottet hot mot tjänsteman och dess straffvärde...

Det är Länstidningen Östersund som berättar om en dom om hot mot en polis. Polisen hade rapporterat ett misstänkt narkotikabrott, vilket avskrevs då gärningen inte var brottslig. Den misstänkte hade dock uppenbarligen fattat agg till polisen, och när de träffades i en livsmedelsaffär, frågade gärningsmannen polisen "Hur går det på jobbet..."

LT berättar att gärningsmannen i februari i år klottrade att han skulle knulla polisen och närstående till polisen.

Trots sitt nekande döms mannen nu till hot mot tjänsteman och olaga hot för gärningen. Utöver hoten döms mannen för ringa narkotikabrott. Ett brott som mannen erkänner. Straffet för brotten som gärningsmannen begått bedömdes vara värda en påföljd på 2000:- i böter... Om gärningsmannen har någon betalningsförmåga att erlägga dessa böter är dock okänt för Blåljus. Har han inte det, torde domen vara ett löst slag i luften, och knappast avskräckande. Vi har heller inte läst domen, så det kan finnas diverse förmildrande omständigheter eller andra orsaker till straffrabatt.

 

Men ändå...

 

Tommy Hansson

 

 

 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994