Publicerat 2018-11-27 09:20

Budgetpengar till polisen?

Som Blåljus skrivit om under den senaste tiden, har övergångsregeringen presenterat en övergångsbudget där satsningar på polisen som alla partier borde kunna stå bakom, saknas. Samtidigt är det absurt nog så, att exempelvis Ingmar Bergmans hundraårsjubileum som genomfördes och finansierades förra året, finansieras en gång till...

Men det förutsätter att övergångsbudgeten blir antagen av riksdagen den 12 december och det tycks bli ett okänt antal skuggbudgetar som konkurrerar. Vilket stöd dessa har är så klart osäkert i nuläget, liksom hela det politiska spelet.

Nu har Moderaterna tagit stafettpinnen och presenterat innehållet s 44-49 i sitt budgetalternativ som kommer att föreläggas riksdagen. I det alternativet finns extra pengar till polisen med inklusive en riktad lönesatsning för poliser som inleds med 1000:- i snitt per polis extra för 2019 och är tänkt att ge 3000:- per polis under mandatperioden. Dessutom vill partiet att den som tar polisexamen med studielån får dessa avskrivna med en femtedel för varje av de fem första tjänsteåren. Budgeten innehåller även ytterligare satsningar på utrustning, kameror och polishundar mm.

Partiet konstaterar att fler poliser sannolikt kommer att generera ökat tryck på övriga rättsväsendet, inlusive fängelserna, särskilt mot bakgrund av föreslagna straffskärpningar. Därför ökas även dessa anslag.

Polisförbundet kommenterar skuggbudgeten ifråga på sin hemsida:

Moderaterna föreslår idag i sin budget en satsning på Polismyndigheten med drygt en miljard kronor nästa år. Polisförbundet välkomnar att Moderaterna avsätter pengar till en lönesatsning. Det är ett viktigt steg på vägen. Men det kommer att behövas mer.

 

– För att effektivt förebygga, ingripa och utreda brott måste vi bli fler poliser. I den akuta polisbristens spår klarar inte polisen av att leverera i nivå med de förväntningar som människor med rätta har på polisen. Det är allvarligt, säger Lena Nitz, Polisförbundets ordförande.

 

– Antalet polisanställda ska öka med 10 000 till 2024. Det är positivt men innebär samtidigt stora utmaningar. Det måste ske utan att man tummar på kraven och kvaliteten i polisens arbete. För lika viktigt som antalet poliser är vad som är i uniformen och vilken kompetens poliser har, säger hon.

 

– Villkoren måste förbättras så att fler vill bli poliser och fler stannar kvar i yrket. Därför är en uppvärdering av polisyrket med högre löner och förbättrade studievillkor viktiga steg för att göra yrket och studierna mer attraktiva. Moderaternas satsning är ett viktigt steg på vägen för att höja lönerna. Men det kommer att krävas mer, avslutar Lena Nitz.

 

Blåljus kan konstatera att en skarp budget ger helt andra förutsättningar för polisen än den föreliggande övergångsbudgeten. Sedan återstår det att se vilka satsningar de olika skuggbudgetarna innehåller och vilket röstunderlag de förmår uppbåda. Kanske uppstår något politiskt taktikspel som sopar vettiga budgetar av banan och lämnar oss med en polisbudget i underskott. Vad det skulle göra med polisyrkets attraktionskraft vill vi inte tänka på.

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994