Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-01-08 10:00

Att försöka mörda en polis - Vad är straffet för det?

Mannen som försökte mörda polismannen Ted Eriksson vid Medborgarplatsen i Augusti, ställs nu inför rätta. Åtal har väckts för bland annat försök till mord, och gärningsmannens ålder har justerats efter medicinsk undersökning.


Kammaråklagare Daniel Suneson vid City åklagarkammare i Stockholm har väckt åtal vid Stockholms tingsrätt mot den person som knivskar Ted Eriksson i samband med en poliskommendering vid Medborgarplatsen den 31 augusti.


 Brottsrubriceringen är försök till mord.

 

Den misstänkte gärningsmannen häktades den 2 september och var häktad fram till den 18 oktober 2017. Därefter har den åtalade varit placerad på ett SiS-hem för ungdomar i Uppsala.

Gärningsmannen påstod sig vara 17 år innan och vid händelsen, men då det fanns uppgifter i utredningen som tydde på att han var över 18 år genomfördes en medicinsk åldersbedömning. Resultatet av denna undersökning talar för att han var över 18 år vid händelsen.

 

Förutom mordförsöket väcks även åtal för en misshandel den 25 augusti 2017 samt en misshandel och ett olaga hot den 29 augusti 2017, allt på Tyresö gymnasium. De två målsägandena i dessa fall var andra elever på skolan.

 

Ted Eriksson kommenterar om han tvekar att vara polis efter händelsen i DN, med orden: – Nej det vill jag inte påstå, att vara polis har blivit extra viktigt på ett sätt, extra viktigt för mig och mina kolleger, och extra viktigt nu när det är valår.

 

Blåljus kommer att följa upp resultatet av den rättsliga prövningen – Vad det kostar att försöka mörda en polis i Sverige. Vi ser det som positivt att gärningsmannen av allt att döma kan dömas efter sin verkliga ålder i stället för den påstådda.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994