Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-02-02 11:10

Ännu en dom om mordförsök på poliser

Det finns många sätt att försöka döda en polis på. Blåljus har bara under det senaste året skrivit om beskjutningar, handgranatsattacker, stenkastning och om knivattacker. Nu kan vi berätta om ännu en knivattack, som domstolen dock bedömde som försök till grov misshandel, sedan åklagaren underlåtit att stämma för mordförsök. Advokaten från Försvarsadvokaterna, som företrädde poliserna som målsägarbiträde föreslog en ändrad brottsrubricering, försök till mord.

Det hela började som ett relativt rutinmässigt uppdrag, för de bägge poliserna. De skulle spana civilt efter ficktjuvar i Stockholms City, men anträffade va de uppfattade som ett par narkomaner i en toalett under spaningen. Plötsligt stoppade den ene narkomanen ned sin hand i jackfickan vilket fick polisen att ta ett grepp om armen. Handen kom upp ur fickan, nu med en kniv. Den ena polisen försökte dra sitt tjänstevapen, men kom inte åt den under jackan. Trots att de båda poliserna höll i armarna på narkomanen, lyckades han hugga tre gånger mot dem, men poliserna lyckades parera attackerna.

Polisena fick ned narkomanen på golvet, vilket inte fick honom att sluta försöka hugga mot dem med kniven. I det läget slog poliserna även med batong mot narkomanen. Poliserna sprayade narkomanen med pepparspray, och larmade på radion. Det kom snabbt förstärkning och kniven togs från narkomanen. Kniven satt med ett buntband runt tummen på narkomanen, men bandet satt löst, så han hade kunnat släppa kniven.


Narkomanen berättade bland annat inför rätta, att han lärt av en finsk folkgrupp att hantera kniv, och att använda buntband för att inte tappat denna.

Tingsrätten anser det utrett att narkomanen riktat ett antal hugg med kniven i riktning mot polisernas överkoppar, halsar eller huvuden. Att poliserna fruktade för sina liv betvivlas inte av rätten. Dock menar tingsrätten att det inte är ställt bortom allt tvivel att knivhuggen varit ägnade att döda poliserna eller att narkomanen hade det uppsåtet. Däremot var det styrkt att uppsåtet varit att allvarligt skada poliserna. Därför döms narkomanen till försök till grov misshandel.

Narkomanen i fråga förekommer sedan tidigare i belastningsregistret med 42 avsnitt. Flera gånger har han dömts för narkotikabrott och brott mot knivlagen. Dessutom finns våldsbrott och tillgreppsbrott antecknade. Sedan 2007 har han inte blivit dömd till fängelse. Exempelvis dömdes han 2009 för misshandel, grov stöld, ringa narkotikabrott, brott mot knivlagen och vapenbrott till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan...

Han var vid brottstillfället placerad
på ett behandlngshem för missbruk och psykisk ohälsa. Fivården anser sig har uttömt alla riskreducerande resurser. Behandlingshemmet menar att han gjort framsteg hos dem men är i behov av fortsatt stöd.

Det förtjänar att nämnas att vid samma rättegång, dömdes narkomanen för narkotikabrott bestående i att han sålt narkotikaklassad medicin han fått på behandlingshemmet.

Minimistraffet för grov misshandel är ett års fängelse. Dock kan minimistraffet underskridas vid försöksbrott, konstaterar tingsrätten. Rätten dömde narkomanen till tio månaders fängelse för det grova misshandelsförsöket, samt för narkotikabrottet. Som bekant blir fängelsedömda frigivna efter 2/3 av straffet.

De båda poliserna hade begärt kränkningsersättning med 100 000:- var för det livsfarliga angreppet. Tingsrätten noterar att poliser i en viss omfattning kan förvänta sig tillmälen och angrepp i sin yrkesutövning. De har behöver dock inte finna sig i att bli attackerade med kniv. Därför bestämmer Tingsrätten att var och en av poliserna skall få 25000:- i kränkningsersättning.

Blåljus väljer att berätta om detta rättsfall, för att belysa hur polisernas vardag ser ut, bortom de mer spektakulära händelser som speglas i media. Det kan vara värt att nämna, att Stockholms City inte är ett "särskilt utsatt område". Det är så här en vardag kan se ut, på jobbet, om yrket är polis...

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994