Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-06-05 17:00

Ålder och straffsatser heta ämnen nu i vårtider...

Justitieminister Morgan Johansson hann knappt presentera den nya utredningen som regeringen skall skriva proposition efter som avser att den som blivit dömd som yngre än sin verkliga ålder ska kunna få domen reviderad genom resning. Så att straffet hinner ifatt gärningsmannen förrän problemet fick ny relevans. Hittills har svensk rätt menat att resning till en dömds nackdel p g a ålder inte kunnat medges. Bakgrunden till förslaget är bland annat den grova gruppvåldtäkten vid Fåfängan, där gärningsmän fick väldigt lindriga straff, sannolikt på grund av låg uppgiven ålder...

Blåljus skrev ju häromdagen om hur säkerhetsbranchen gör en slags privata förundersökningar, när polisen inte alltid gräver till botten i alla brottsutredningar. I den artikeln nämnde vi inte ens medias roll, de har ju under åren gjort kallade grävjobb som ställt avkunnade domar i nytt ljus. Ett antal tidigare dömda har på det sättet blivit frikända.

Nu har Expressen grävt i bakgrunden hos den person som knivskar polisen Ted Eriksson i nacken vid Medborgarplatsen. Rättegången avslutades i fredags, och i tingsrätten dömdes den misstänkte gärningsmannen som om han var 18 år gammal, vilket innebär en rejäl straffrabatt. Expressen har fått fram bland annat dokument som starkt talar för att mannen i stället är 25 år gammal.

Både Ted själv och ett antal poliser och politiker har kommenterat de nya uppgifterna på Twitter. Morgan Johansson skriver: "Den som ljugit om sin ålder ska kunna dömas hårdare när den rätta åldern kommer fram i efterhand. Vi har gjort en översyn av reglerna för resning och en lagändring är på gång. Jag tog emot lagförslaget av en utredare i förra veckan."

Vilket fick liberalen Roger Haddad att Tweeta: "S saknar ju all trovärdighet i frågan om straffrabatt för unga lagöverträdare. Varför röstade ner vårt yrkande i riksdagens utskott i mars 2017? Motionen inlämnades redan hösten 2016. Ert agerande gör att vi inte har en lag ännu."
Och Tomas Tobé, moderaternas ordförande i justitieutskottet Twittrade vidare:

"Fullkomligt oacceptabelt. Har man ljugit om sin ålder så ska dom kunna ändras och dessutom så ska rabatt på straff tas bort."

 

Så det verkar finnas en bred politisk enighet om att sakernas tillstånd bör ändras. Nu återstår det att se om Svea Hovrätt kan ta hänsyn till Expressens uppgifter, eller om det blir möjligt med resning i efterhand. En del av vad Expressen presenterar finns det ju även uppgifter om i förundersökningen. Möjligen kan förbudet mot retroaktiv lagstiftning lägga hinder i vägen för det senare alternativet, även om resning är ett extraordinärt rättsmedel även i sig, så vi får hoppas på det första alternativet, så att domstolen kan ådöma ett rimligt straff och Ted kan få lämna detta trauma bakom sig.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan: