Publicerat 2019-07-10 13:20

5000:- extralön blir 10000:- i utsatta områden. För lärare.

Riksdagen avsatte i början av året extra pengar som skulle användas till att höja förstelärarnas löner med 5000:- per person. Det har dröjt med utbetalningarna, vilket bland annat kritiseras av Kristina Axén Olin.  Liberalernas Roger Haddad, menar dock att det har funnits praktiska hinder att dela ut de pengar som avsattes i M-KD-budgeten.

 

 

– Det är oerhört allvarligt att pengar till skolan inte används, och extra allvarligt när det handlar om de mest utsatta eleverna i de tuffaste områdena, säger Robert Fahlgren som är andre vice ordförande för Lärarförbundet.

 

Raija Ikonen som är rektor på en skola i Tensta säger till Skolvärlden att eftersom skolan sedan tidigare har fått ta del av extra satsningar, har de idag hela 14 förstelärare.

 

Syftet är att locka erfarna lärare till utanförskapsområden. Tror du att det får effekt?


– Jag tror att det är positivt för att det blir ordentligt med mer lön, men i nästa steg hamnar du i vad som ska hända med skolledarna – för om inte skolledarna följer med i det här får du en ordentlig obalans. Så det gäller att inte bara premiera förstelärarna, det gäller att också premiera skolledarna så att de också stannar kvar. I slutändan bör man premiera hela kollegiet, så att de bästa lärarna jobbar med de svåraste utmaningarna – inte bara förstalärare.

 

– det är viktigt att de mest erfarna lärarna jobbar i de skolor där utmaningarna är som allra störst, säger utbildningsministern Anna Ekström till SR. 

Hon noterar att det är viktigt att reglerna inte är så krångliga att det förhindrar att pengarna kan betalas ut. Så nu har regeringen förenklat reglerna och kommer att göra dem ännu enklare framöver. Kanske något att fundera på för Polismyndigheten när det gäller de sk KUV-pengarna?

 

 

Blåljus har full förståelse för att det krävs morötter för att locka lärare till de områden i Sverige som har alla störst utmaningar. Om en lärare även ska fungera som en slags polis, måste de så klart få extra bra betalt.


Det har tidigare satsats lite extrapengar på de poliser som jobbar i de allra mest utsatta områdena i Sverige, det kan ju vara väl så påfrestande att vara konstapel där som att vara lärare. Beloppen som då kommit på fråga har inte varit i närheten av satsningarna på lärarna. Och i andra polisområden där problembilden bara är aningen ljusare, har lönehöjningarna varit ännu sämre…


Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994