Publicerat 2019-09-25 09:10

2000 nya statliga ordningsvakter

Det är ett av förslagen som Moderaterna lanserar nu när de lämnat samtalen om den grova brottsligheten. Dessa ordningsvakter skulle vara statligt anställda, och ha en mer gedigen utbildning än dagens ordningsvakter. De skulle dels bidra till trygghet och ordning, men även frigöra polisresurser genom att ta över transporter och bevakningar från polisen. Det har kommit olika reaktioner på förslaget...

Inrikesminister Mikael Damberg ställer sig aningen skeptisk till förslaget, och skriver till SVT att förslaget att anställa statliga ordningsvakter riskerar att skapa en uppdelning av polisen i ett ”A-lag” med riktiga poliser, och ett ”B-lag” med statliga ordningsvakter.

 

Han skriver också att de åtgärder regeringen tillsammans med C och L vidtagit gör att det nu utbildas fler poliser än när Moderaterna hade makten.

 

”Att parallellt med denna historiska tillväxtresa inrätta en ordning med A- och B-lag för poliser är något jag ställer jag mig ytterst tveksam till”, skriver ministern till SVT.

 

Polisförbundet har tidigare ställt sig skeptiska till ordningsvakter som ska utföra polisens arbetsuppgifter, men skriver nu på Twitter att statliga ordningsvakter är ett intressant förslag som vi kommer att titta närmare på. Och visst är det skillnad på statliga ordningsvakter, med bättre utbildning, än ordningsvakter med kort utbildning som jobbar för den som betalar...


En polis skrev dock på Twitter, att Förbundets gamla förslag om turlagssekreterare kanske skulle vara ännu effektivare för att frigöra polisresurser... "Anställ 2000 tursekreterare och plocka bort allt icke polisiärt istället så får vi på IG mer tid att vara ute på."  Och en annan polis noterade att "på vår station har vi inte ens en civil servicegubbe. Poliser får köra våra bilar till service själva. Poliser får hämta posten varje dag. Poliser får skruva ihop våra nya kontorsmöbler själva. Poliser kör beslag till huvudstationen osv."


Kanske är ordningsvakter bra, när det är akut polisbrist, men troligen inte hela lösningen.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994