Publicerat 2016-06-03 11:40

PKU kan bli nytt verktyg för polisen

TT berättar att regeringen vill utreda möjligheten att använda DNA från PKU-registret för att spåra grova brottslingar i framtiden. Det har tidigare gjorts vid ett tillfälle, och då med framgång, när Anna Linds mördare kunde spåras, gripas och fällas. Däremot nekades tillgång till registret när Hagamannen härjade som värst och terroriserade Umeå nattetid. Blåljus vet inte om det kan ha lett till att fler kvinnor hann våldtas än som var nödvändigt.

 Registret användes också – genom en tillfällig ändring av biobankslagen – vid identifieringen av de svenskar som förolyckades i tsunamin i Sydostasien 2004.
 

 

Att registret inte är tillgängligt för brottsutredare har bland annat kritiserats av poliser som jobbar med gamla olösta mord.

 

PKU-registret har ett forskningsändamål och syftar bland annat till att spåra i dagsläget 24 olika sjukdomar. Ursprungssyftet var att spåra sjukdomen PKU, en ämnesomsättningssjukdom. Justitieminister Morgan Johansson säger till TT, att han ännu inte satt ner foten i frågan om registrets tillgänglighet för polismyndigheten.

 

Blåljus förutsätter att rättsäkerheten kan tas tillvara även om polisen eller det nationella forensiska centrumet finge tillgång till registret. Det finns dock uppenbara svagheter i systemet, främst att det endast omfattar personer födda efter 1975. En annan svaghet är att registret inte är sökbart för att spåra DNA från okänd person. Dessutom har ju nyfödda endast registrerats, om de fötts i Sverige, vilket lämnar stora grupper utanför registret.

 

Blåljus har tidigare lämnat ett radikalt förslag, att koda om alla människor som bor i Sveriges DNA-kod och därmed ersätta det otidsenliga personnumren. I personnumret finns bland annat uppgifter om kön, vilket ju är en akademisk fråga, liksom ibland även om födelseort och alltid den möjliga diskrimineringsgrunden ålder. Personnummer var så klart jättebra när de infördes i Sverige 1947, men nu på 2000-talet borde de ersättas med ett mer exakt och verifierbart - för att inte säga oomkullrunkeligt medel, kodad DNA.

 

Redan idag tas fingeravtryck varje gång en medborgare söker pass. Det kunde enkelt kompletteras med en enkel topsning för DNA. Eftersom de flesta söker om pass minst var femte år, skulle ett komplett register kunna byggas upp på kort tid. Självklart skulle alla som ansöker om asyl eller vill invandra till landet på annat sätt även de få genomgå samma procedur.

 

Då skulle sjukvården kunna behålla sitt PKU-register.

 

Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994