Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-03-29 11:10

Pinnjakt eller hederligt polisarbete

Regionpolischef Ulf Johansson berättar i en ny poddradio om vad som styr polisens satsning på olika brottstyper. Han ser snarare en lokal problembild och ett brottsofferperspektiv än pinnjakt som incitament till att reda ut fler brott. Å andra sidan finns gränser för vad som är vettigt att lägga polisresurser på, bland annat av rättsekonomiska orsaker, om ett till utrett brott inte gör någon skillnad vid en rättegång, kanske det inte är vettigt att lägga stora resurser på just det brottet.

Ämnet är aktuellt efter att poliser som kommenderats från andra arbetsuppgifter inom polisen till mängdbrottsutredningar larmat om att den saligen avsomnade pinnjakten därigenom skulle ha återuppstått.Så här beskriver Ulf Johansson polisens nya satsningar jämfört med pinnjakten:

– Vi har en ny modell att jobba mot och den går ut på att man jobbar mot en
lokal problembild. Den består oftast av öppen narkotikaförsäljning,
ordningsstörningar i centrum, bilförare som kör drogpåverkade. Det är en vanlig bild i Stockholm, på många håll. Den vill vi komma åt och där måste vi öka antalet aktiviteter. Det är inte pinnjakt – utan hederligt polisarbete mot kriminella, säger Ulf Johansson bland annat i podden. Intervjuar gör Varg Gyllander som är chef för polisregion Stockholms mediecenter.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994