Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-03-03 18:40

Utmaningar i Uppsala

Polisens hemsida, kan knappast anklagas för att sprida vrångbilder av Sverige för att förstöra sverigebilden. Men när verkligheten ser ut som den gör, finns förstås risken att verkligheten kan göra en del människor lite oroliga, oavsett vad polisen beskriver. Verkligheten har en tendens att tränga sig på... Så här berättar polisen.se.


"Ökad brottsliget och ny narkotika har fått en ny gatubild att växa fram.

Antalet anmälda personrån och sexuella ofredanden i centrala Uppsala ökar stort.


Tillsammans med användning av tyngre narkotika gör det att en ny gatubild har vuxit fram.


Mellan sommaren 2015 och sommaren 2016 anmäldes 57 fall av sexuella ofredanden i centrala Uppsala. Det är en ökning på över 60 procent jämfört med samma period ett år tidigare. Och under samma period var ökningen lika stor för personrånen. Den statistiska ökningen bekräftas av poliser i yttre tjänst som också upplever ett hårdare klimat och minskad respekt för deras yrkesroll.

 

- Det är utmaningar vi aldrig tidigare stått inför, säger Daniel Larsson, vid lokalpolisområde Uppsala/Knivsta.

 

På flera platser i centrala Uppsala sker narkotikaförsäljning idag öppet, och det är också nya tyngre droger som används, framförallt heroin. Det i sin tur leder till ökad brottslighet i form av stölder och rån för att få pengar till missbruket. Till exempel uppger butiker att stora grupper av ungdomar kommer in i lokalen och drar till sig uppmärksamheten samtidigt som stölder sker i andra delar av butiken. Och personerna stannar kvar i de centrala delarna av Uppsala under kvällen där de samlas kring vissa knutpunkter.

 

- Anställda upplever en ökad otrygghet när stora grupper av ungdomar står utanför personalutgången när de ska gå hem. Och ordningsvakter vittnar om större problem med ”plankning” och annat ordningsstörande beteende, säger Magnus Sundberg, områdespolis i city.

 

Sammantaget innebär utvecklingen att det är en helt ny gatubild i Uppsala idag jämfört med för bara några år sedan. För att bryta utvecklingen krävs gemensamma insatser från flera myndigheter. Polisen kommer öka sin närvaro för att förhindra och klara upp brott. Men på längre sikt är det samverkan som är lösningen.

 

- Det är en oroande utveckling som vi inom polisområdet tar på stort allvar. Därför kommer polisen att aktivt arbeta tillsammans med externa samverkansparter mot detta problem, säger Rickar Johansson, polisområdeschef."


Blåljus noterar att det inte finns något särskilt utsatt område i Uppsala, ännu. Kanske är det just från Uppsala som en del poliser kommer att tas till särskilt utsatta områden. Däremot finns det uppenbarligen även där vissa problem, som möjligen gått under radarn hos Brå och hos andra kriminologer eller skribenter, som undrar varför folk är så oroliga. Fast, de Brå-undersökningar som i dagarna refereras i pressen, sträcker sig fram till år 2015, och folks oro har hunnit ända fram till 2017. Vi tillåter oss att undra hur det ser ut år 2020 om inget radikalt görs åt polisens resurser.


Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994