Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2015-11-12 10:30

Gränskontroller och polisen

Nu har Regeringen, efter indikationer från Migrationsverket beslutat sig för att införa tillfällig gränskontroll vid Sveriges gräns mot Schengen-området, hittills främst mot Danmark och Tyskland. Beslutet togs igår kväll och skall gälla från kl 12 idag, torsdag. Frågan är vad det innebär för Polisen.

Så här presenteras beslutet på Polisens hemsida:

Regeringen har vid en presskonferens meddelat att de avser att besluta om att återinföra kontroller vid inre gräns.

 

Tillfälligt återinförda kontroller vid inre gräns innebär att polisen vid några utvalda gränsövergångsställen kommer att kontrollera personer som reser in i Sverige. De som reser in ska kunna visa att de har rätt att resa in och vistas i landet, till exempel genom att visa upp pass eller nationellt id-kort. Personer som avser att resa till eller från Sverige till andra EU-länder bör alltså ha med pass eller nationellt id-kort.

 

Personer som väljer att ansöka om asyl vid en svensk gräns eller inne i Sverige har alltid rätt att få sin ansökan prövad inne i landet. Däremot förändras inte polisens arbete med inre utlänningskontroller. Utländska medborgare som redan vistas i Sverige är inte skyldiga att ha med sig pass. En inre utlänningskontroll får endast genomföras när det finns en grundad anledning att anta att personen saknar rätt att vistas i Sverige eller om det annars finns särskild anledning till kontroll. 

 

DN beskriver i en artikel vilka följder beslutet kommer att få. En del i beslutet, innebär att färjor från EU till sverige skall införa legitimationskontroll. En annan innebär att Poliser skall kontrollera tågpassagerare på väg mot svenska stationer, genom stickprov. Hur trafiken över Öresundsbron skall kontrolleras framgår inte lika tydligt. Den som inte har rätt att komma in i landet, men inte söker asyl, skall avvisas. Dessutom skall polisens arbete med inre utlänningskontroll fortsätta med samma syfte. 

 

I nyhetssändningar har framgått att inrikesminister Ygeman anser att polisen har resurserna för att genomföra gränskontrollerna enligt uppdraget. Polisen centralt lär ska ha någon beredskapsplan för den händelse att ett beslut som detta skulle fattas. Så här beskrivs läget i DN:

 

Polisen har sedan en tid tillbaka en plan för hur de ska agera om regeringen skulle bestämma sig för att införa tillfälliga gränskontroller. Men fram till regeringens presskonferens klockan åtta i går kväll visste de ingenting om beslutet, enligt Börje Öhman, presschef på polisen.

 

– Sent på eftermiddagen fick vi höra att Ygeman skulle hålla en presskonferens, men det var den enda information vi fick. Än så länge vill vi vara sparsamma i våra kommentarer. Vi tror att det kommer ytterligare information som har betydelse för hur vi ska arbeta under morgondagen, säger Börje Öhman till DN. 

Enligt polismyndighetens beräkningar kommer insatsen att kräva mellan 200 och 300 tjänstemän och poliser under en första tiodagarsperiod.


–  Vi har beredskap, vi kommer att få flytta om poliser för att kunna genomföra det här. Men den här gränskontrollen kommer inte kunna fungera fullt ut i morgon (torsdag) klockan tolv, säger Leif Fransson, operativt ansvarig vid gränspolisen i region Syd till DN.

 

– Den personalkår som ska genomföra det här finns inte i verkliga livet just nu.

 

Båljus kommentar: Just nu handlar det om färjor, tåg och bilar i Region Syd som skall kontrolleras. Vår nya polismyndighet lär se möjligheterna att flytta poliser nationellt, så är problemet löst. (Polisförbundets ordförande i Region Syd, Sophia Willander säger att det skall komma nationell förstärkning till Syd efter 48 timmar) En helt annan sak är att ingen resurs finns för att utföra det polisarbete som då lämnas på orten polisen flyttas från.

 

Men så vitt vi förstått, väljer de som vill invandra i sådana fall nya vägar. Risken finns så klart att om poliser flyttas från Region Väst, kan färjorna dit bli en alternativ väg in. Även till Region Stockholm går det färjor från EU-länder. Vi noterar att Polisen kommer att hålla en presskonferens idag, kl 12, samtidigt som beslutet skall vara genomfört.

 

Detta är sannolikt tänkt att ses som en kraftfull åtgärd som skall i någon mån begränsa migrantströmen som anstränger Migrationsverket, sociala mydigheter och andra samhällsorgan i Sverige. Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen tror att det kommer att innebära att Sverige får fler som söker asyl.

 

– Sanningen är att om man företar massiva gränskontroller, så riskerar man att få fler och inte färre asylsökande, säger han till Politiken.dk.


Statsministern tror inte alls att den svenska åtgärden kommer att få fler flyktingar att stanna i Danmark, när de upptäcker att det är kontroller vid gränsen.

 

– Inte om de har en ambition om att söka sig till Sverige. Sverige stänger ju inte sina gränser. Jag ska inte göra reklam för att man kan söka asyl i Sverige, men det kan man.

 

Aftonbladet beskriver vilken framförhållning Sveriges polis haft för beslutet.

 

Det framgår även av att Polisförbundets skyddsorganisation kallats till riskbedömning med anledning av beslutet till kl 11.00, en timma innan beslutet skall gälla.

 

En timma och 45 minuter efter att beslutet skall vara genomfört, kommer finansminster Magdalena Andersson att lämna Regeringens höständringsbudget. Blåljus kommer att återkomma med besked om hur den påverkar Polisen.

 

Tommy Hansson 


 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994