Publicerat 2018-10-19 12:10

Deltidspensioner ger fler poliser

Nu har vi resultatet från årets beslut från polismyndigheten i Region Stockholm avseende delpensioner. Man kan söka två gånger per år, och i år har 42 anställda fått chansen att avrunda sitt yrkesliv hos polisen med en liten guldkant. Det tjänar både den anställde och myndigheten på.
 

Nu har Polisledningen i Stockholm beslutat hur många medarbetare som får delpension med början i januari 2019. Som bekant är delpension en förmån som vi får enligt avtal, men där arbetsgivaren beslutar om det finns utrymme. Parterna bakom avtalet är överens om att det ska bedömas så välvilligt som möjligt.

 

På andra delar av arbetsmarknaden med liknande avtal, förekommer tolkningar som innebär att knappt någon beviljas förmånen. Polisfacket har genom åren påpekat det fördelaktiga i att poliser efter ett långt och hårt slit som polis får en mjukare avslutning av sitt arbetsliv. Det innebär även för många poliser att de har ett annat alternativ än att gå i tidig helpension, vilket skulle innebära ännu en vakans hos Polismyndigheten. Vi har uppfattat i diskussioner om att behålla så många poliser som möjligt att vi fått ett visst gehör för vår fackliga uppfattning, men det är så klart reda siffror som påverkar våra medlemmar som är facit.

 

Delpensioner i region Stockholm 2015-2018

år

ansökningar

beviljade

Andel beviljade

2015

94

22

23%

2016

131

61

47%

2017

101

31

31%

2018 vt

55

21

38%

2018ht

54

21

39%

2018 tot*

109*

42

38*

*Kan finnas sökande som nekats i första omgången och sökt igen, så blir den sammanlagda andelen beviljade per år något högre…

 

Blåljus gläds med de som fått sin delpension beviljad.

Om det innebär att man orkar jobba ett eller flera år längre blir det en rejäl förbättring av den kommande pensionen. Det handlar om tusenlappar per månad för varje år extra man vill och kan jobba på. Dessutom bidrar varje polis som stannar och jobbar på en avlastning på vår ansträngda personalsituation. Kanske kan det även innebära att man törs rekommendera Polismyndigheten till någon blivande kollega...

 

 

Som av en tanke, har Polisförbundet idag publicerat en ganska vacker film, som handlar om polisyrket – drömyrket.

 

Vi har alla en dröm om vad det är att bli polis. Det kan från början vara idéer om biljakter och ta fast tjuvar. Som kan utvecklas till tankar om att ändra samhället till det bättre och få medmänniskor att inte inleda en brottslig karriär. Och att hjälpa brottsoffer. Blir vi fler poliser, blir drömmen vackrare. Poliser behöver sina kollegor.

 

 

Även den filmen kan i den bästa av världar bidra till att på sikt minska polisbristen. Sprid den gärna!

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA


wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994