Publicerat 2019-01-30 09:10

Även polisfrågor i partiledardebatten

I dagens partiledardebatt, talade flera partiledare om polisen, kriminalitet och brottsbekämpning. (och mycket annat, som blåljus inte nämner) De flesta partiledarna hade åtminsone några ord om kriminalitet och brottsbekämpning.
 
Först ut var statsminister Stefan Löfven, som betonade att hundra nya polisstudenter just börjat på den nya polishögskolan i Malmö. De behövs, det blir fler poliser, det polisen kommer att få bättre verktyg och hela samhället ska mobiliseras mot den grova organiserade brottsligheten. Samhället kommer att vinna den kampen.
 
Moderaternas Ulf Kristersson beskrev kvarvarande problem från förra mandatperioden, som inte tagit paus under övergångstiden, bland annat grov organiserad brottslighet som rekryterar barn in i kriminalitet. Det är inga tillfälliga problem, det är problem som byggts upp under lång tid och kommer att ta tid att lösa. Se bara på skjutningarna eller barn som knivskär varandra. Gränspolisen larmar om brister i gränsskyddet. Det finns för lite skarpa förslag om hur brotten ska bekämpas i den nya regeringens program.
 
Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson talade om det nya politiska landskapet, och beskrev sitt parti i offensiv opposition bland annat mot slapphet mot organiserad brottslighet och en garant för trygghet på gator och torg samt i hemmen.
 
Centerns Annie Lööf beskrev hot mot rättsstaten från högerpopulistiska krafter, vilket en liberal politik skulle motverka.
 
Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt beskrev vilken politik ett vänstersamarbete hade kunnat leda till. "Socialdemokraternas högeruppgörelse" kommer att påverka brottsligheten negativt genom ökade klassklyftor och ojämlikhet.
 
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor beskrev sin oro för att den nya regeringens program inte ligger i den vanliga människans intresse. Om brottslighet uppfattade vi inte ett ord.
 
(däremot noterade vi att Ebba fick en spontan applåd när hon citerade progghiten Staten och Kapitalet (den ena handen vet vad den andra gör) av Blå Tåget "Kapitalet höjer hyrorna - Staten bostadsbidragen". Ännu fler minns den nog med punkinspirerade Ebba Grön, båda versionerna högst lyssningsvärda och aktuella även 2019 med förändrad hyresregering...)
 
Liberalernas Jan Björklund varnade för utanförskap och segregation i förorterna med fattigdom som leder till bland annat brott. (vilket enklare jobb skulle vara en lösning på) Rättssamhället kommer att få 10000 nya medarbetare och hårdare straff, enligt Januariavtalet.
 
Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin talade om miljö, flyktingar och utanförskap. Om brottslighet hörde vi inte ett ord.
 
Detta var ett kort referat av inledningsanförandena, där man får förmoda att partiernas hjärtefrågor skulle belysas.
 
Tommy Hansson
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994