Publicerat 2020-11-10 17:00

"Saknade känslan av att bidra och göra någonting på riktigt"

Efter tio år som polis lämnade Björn yrket för att starta eget. Nio år senare är han tillbaka – inte som yttre befäl som han var 2011 - men som trafikpolis. Trots det hade Björn kunnat vara tillbaka redan 2016 – men då sprack planerna på grund av lön.

 

Tema: Återvändare

Namn: Björn Westholm

Anställd som polis: 2001

Lämnade polisyrket: 2011 (då yttre befäl i Kista) för att starta eget

Återanställd: jan 2020 (som trafikpolis)

 

Välkommen tillbaka Björn, men varför slutade du?

- Jag fick en förfrågan från en kompis inom byggbranschen om jag inte ville hjälpa till med utbildningar och personalfrågor, något som jag alltid varit intresserad av … Så jag startade "eget". Under åren ifrån polisen har jag haft olika uppdrag/jobb. Det sista jobbet var som rektor på en yrkesskola.

 

Varför valde du polisen - igen?

När jag slutat längtade jag inte tillbaka en enda gång – i alla fall inte de första två åren – jo, jag hade väl något "breakdown" per år. Sen växte den känslan allt mer, att jag ville tillbaka. Jag saknade kompisarna, hela kamratgrejen och grupptillhörigheten, och det är inget att hymla om att jag alltid tyckt det varit kul att vara ute och jaga bus. Jag saknade känslan av att bidra och att göra någonting "på riktigt".

 

Du var beredd att komma tillbaka tidigare?

- Ja, 2016 hade polisen hade en stor kampanj för att återanställa tidigare poliser. Jag sökte och skulle få en anställning men blev riktigt besviken eftersom jag erbjöds 5 000 kr lägre i lön än vad jag hade när jag lämnade… (se DN artikel). Jag ville tillbaka men det gick ju bara inte, därför tackade jag nej. Den här gången tog man hänsyn till lönen jag skulle ha legat på om jag varit kvar.

 

Har du haft möjlighet att påverka din placering?

- Jag träffade min nuvarande gruppchef Johan av en ren slump. Vi började prata, jag berättade att jag ville tillbaka till polisen och att jag var intresserad av trafikfrågor. När vi fick ihop allt blev jag jätteglad.

 

Erfarenheter som du tagit med från dina år utanför polisen?

- Det är nog mina erfarenheter av ledarskaps- och organisationsfrågor. Där tror jag att jag kan bidra med en och annan tanke. Speciellt nu när jag (tf gruppchef) sitter med i vår ledningsgrupp.

 

Har din syn på polisen förändrats?

Ja, t ex hur otroligt polisens tekniska hjälpmedel har utvecklats. Men vad jag ser, förstår och hör, är att vi är för få… framförallt på ingripandeverksamheten, de är riktiga hjältar. Andra saker jag lärt mig uppskatta är anställningstryggheten inom polisen (den ska man vara rädd om för den finns inte inom den privata sektorn) likaså att veta att man får semester och att saker löser sig även när man blir sjuk.

 

Björn, än en gång varmt välkommen tillbaka önskar vi på Blåljus!

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994