Publicerat 2020-11-10 17:10

"De chefserfarenheter jag skaffade mig utanför polisen gav mig möjlighet att konkurrera inom polisen"


Tema: Återvändare

Namn: Arvid Söderman

Anställd som polis: 2007

Lämnade polisyrket: 2018 (då operatör på insatsstyrkan i Stockholm) för privatanställning som produktionschef vid ett kompositföretag (båtbyggarfirma)

Återanställd: 2019 (nov) som spanare (RUE).

 

Välkommen tillbaka Arvid. Varför lämnade du polisen 2018?

- Jag hade varit operatör på piketen i 6 år och kände att jag ville utmanas mer. Dessutom hade skadats och ville inte hamna i läget att kroppen "sa ifrån". Eftersom att det just då inte fanns det ingen utveckling för mig på piketen, min erfarenhet räckte inte till för högre tjänster, hade jag börjat se mig omkring efter ett nytt jobb utanför polisen. Det var då jag fick erbjudandet som produktionschef vid ett kompositföretag (båtbyggare).

 

Varför valde du polisen - igen?

- Jag kände drivkraften tjäna pengar när jag lämnade polisen och det gjorde jag visserligen på den privata sidan. Men jag hade inte samma känsla av att det jag gjorde var viktigt… Behovet av att bidra – fanns där. Den känslan är viktig att lyssna på.

 

När väcktes tanken om att återvända till polisen?

- Som produktionschef jobbade jag ca 60 tim/veckan (jag gav "järnet") men det kostade på rent privat, det blev svårt att få ihop livet med min familj och med mina barn… Därför sa jag upp mig. Jag hade en dröm om "hantverkeri/snickeri" och startade därför en egen firma och jobbade tillsammans bra grabbar. Det var jäkligt kul och lärorikt (för mig), men också fysiskt slitigt. Hade jag varit 25 år hade jag kanske satsat vidare, men jag är 38, med familj och barn …

 

Har du kunnat påverka din placering vid återanställningen?

- När jag lämnade piketen fick jag ett löfte att jag alltid var välkommen tillbaka. Så jag kontaktade mig chef och jag erbjöds möjlighet att komma tillbaka till min gamla tjänst dvs som operatör. Men jag det uppdraget kände jag att jag var klar med. Via egna kontakter fick jag tips om nova-gruppen (spanare). Det kändes spännande och det var i den funktionen jag återanställdes. Sen dök en möjlighet som jag verkligen ville ha på piketen.

 

Erfarenheter som du tagit med från dina år utanför polisen?

De chefserfarenheter jag skaffade mig utanför polisen gav mig möjlighet att konkurrera för tjänsten jag har idag, dvs som gruppchef på piketen. Delar av det privata småföretagandet tycker jag skulle kunna föras in i "myndighetslivet"… Men jag tror på myndigheten och det är därför jag är tillbaka…

 

Var lönen en fråga vid återanställningen?

När jag återanställdes var det tydligt att jag inte kunde få den lön jag hade haft i den privata sektorn, men jag erbjöds en lön som tog hänsyn till den lön jag skulle haft om jag varit kvar inom polisen…

 

Har din syn på polisen förändrats?

Både och. En del saker börjar det bli tryck i tycker jag. Men jag har inte en superbred bild av alla delar i polisverksamheten. När det gäller piketens verksamhet så händer just nu jättemycket. Vi är en helt ny ledning, är mitt uppe i stort förändringsarbete… superintensivt!

 

Hur känns det att vara tillbaka?

Bra! Känns som ett långsiktigt jobb för mig. Piketen är en inspirerande arbetsplats och det finns en känsla av allvar och tyngd blandat med en sammanhållning och ”vi-känsla” som jag inte känt någon annanstans. 

 

Arvid Varmt Välkommen tillbaka önskar Blåljus
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994