Publicerat 2015-11-27 10:00

Jag vill, jag kan, men nu går det snart inte längre...

 

Det spelar inte någon roll vad vi poliser säger eller vad vi gör. För vi alla vet att budskapet har nått fram till Dan Eliasson. Men han lyssnar inte. Han vet att han har en missnöjd kår. På så många olika sätt har han fått det till sig! Det har skrivits personliga brev. Det har varit TV-debatt. Media har tagit upp ämnet vid många tillfällen, hur många vet jag inte för jag har tappat räkningen...

 

Det som sker just nu är att man spelar ett högt spel. Det här kan stå Sverige dyrt och det kan komma att ta tid att reparera skadan. För att få en fungerande rättsstat måste det finnas poliser. Alla vet att för att bli en bra polis krävs det att man har erfarenhet. Det är inget man kan lära sig över en natt. Det här yrket är ett hanteverk som man bara kan bli bra på genom att öva praktiskt!

 

Vi har många inom kåren som är på väg vidare till den privata sektorn och några som dessvärre redan har lämnat. Fler i år än förra året... Där får de både bättre betalt och bättre arbetsvillkor!

 

Nu vid senaste omgången aspiranter som anställdes fick bitterheten återigen sig ett ansikte. Vi är så glada att ingångslönen har höjts! Problemet är bara att vi är trötta på att vara glada för andras skull. Det här blir andra kullen helt nybakade polisassistenter som går om oss i lön. Mina sex år i tjänst var allstå inget värt för arbetsgivaren? Jag skulle tjäna mer på att börja som polis idag.

 

På vilken annan arbetsplats hade man tyckt att det här var okej? Inte bara en, utan två gånger har det här hänt dessutom. På vilken annan arbetsplats hade man inte sett sig om efter ett nytt jobb? Det är där vi är just nu. För mig är det inte konstigt att 8 av 10 poliser någon gång funderat på att söka sig ett annat jobb.

 

Lägg då till att arbetsgivaren mer eller mindre äger dig. De blir tidsförskjutningar, kommenderingar och oförutsedda händelser hela tiden. Därtill läggs allt strul med omorganisationen. Det är helt enkelt lite för många bollar att hantera samtidigt!

 

Det finns kanske några som har slutat att läsa vid det här laget... Det har jag full förståelse för! Men faktum är att jag skriver det här för att jag vill få en förändring. Jag vill att Sveriges befolkning ska få upp ögonen för hur Dan Eliasson inte värdesätter sin personal överhuvudtaget.

 

Vad är egentligen problemet? Vi har inte orimliga krav. Ett av kraven är att poliser efter fem års tjänst ska tjäna i snitt 28 000 kr. Vad är det och bråka om? I sammanhanget så har svensk polis betydligt mycket större utgifter att handskas med. Som all övertid som betalas ut, bara ett exempel av många.

 

Jag känner mig både ledsen och uppgiven över situationen just nu. Över att mina kollegor mår dåligt och funderar på att sluta fastän de egentligen inte vill det.

 

För Er som följt mig och vad jag skrivit under de senaste åren, vet att jag skrivit att det varit dåligt tidigare. Men nu är botten nådd. På riktigt! Jag vill fortsätta för att jag har ett jobb som jag drömt om sedan jag var liten. Jag kan fortsätta och har betydligt mycket mer att ge! Men nu går det snart inte längre för att arbetsgivaren värdesätter inte mitt arbete ett dugg!

 

Jag önskar mig bara en sak i juklapp. Det är att Dan Eliasson ser till att hans förhandlare återupptar lönediskussionen och ser till att jag och mina kollegor får en dräglig lön! Det skulle inte bara vara en julklapp till mig utan till hela svenska folket som skulle få behålla sin poliskår...

 

Therese Löthman

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994