Publicerat 2020-04-02 00:10

Det hände just idag i historien 2 till 8 april:


 

Kort krig om nästan öde öar

Den 2 april 1982 invaderade Argentina de brittiska Falklandsöarna i Sydatlanten utanför Argentinas kust. Man landsatte trupper vid York Bay och intog snabbt ögruppens flygplats. Storbritannien lett  av premiärminister Margaret Thatcher reagerade resolut och sän

de en flottstyrka mot öarna. En avgörande händelse under stridigheterna var när brittiska atomubåten HMS Conqueror på order från högsta ort sänkte den argentinska kryssaren ARA General Belgrano. Det fick Argentina att dra tillbaka i stort sett alla flottenheter från stridsområdet. Det underlättade betydligt för britterna att gå segrande ur striden den 14 juni. Idag finns brittisk trupp närvarande på Falklandsöarna. Konflikten med Argentina är inte löst. Bilden: Stridsplanet Sea Harrier användes flitigt vid Falklandskriget. Det kunde starta och landa vertikalt på små ytor.

 

Sverige först bland neutrala att erkänna USA

Den 3 april 1783 undertecknade den amerikanske ambassadören i Paris, Benjamin Franklin (Bilden nedan t v), och den svenske utsände Gustaf Philip Creutz (t h) i den franska huvudstaden en  vänskaps- och handelstraktat på sina länders vägnar. Det är intressant att notera att det här blev det första avtal USA slöt med ett land  som inte var direkt inblandat i det amerikanska revolutionskriget som ännu pågick för fullt. Sverige blev på så sätt det första neutrala landet som erkände den nya amerikanska unionen. Undras om Donald Trump känner till det? Osannolikt. Benjamin Franklin kom med tiden att få en enastående betydelse i sitt lands historia bl a för sin roll som huvudperson bakom utformningen av den amerikanska konstitutionen som ju betyder så mycket för landets medborgare än idag.

 

Nato - en överlevare från kalla kriget

Den 4 april 1949 undertecknades Atlantpakten, Nato, i Washington, D.C. De länder som skrev på var Belgien, Danmark, Frankrike, Island, Italien, Luxemburg, Nederländerna, Norge, Portugal och Storbritannien från Europa och Kanada och USA från den amerikanska kontinenten. Med den pakten som grund bildades försvarsalliansen Nato, North Atlantic Treaty Organization. Länderna lovade varandra ömsesidigt bistånd i händelse av att något av dem skulle bli angripet och ett angrepp på ett av medlemsländerna skulle ses som ett angrepp på hela alliansen. Östblocket bildade några år senare en liknande allians grundad på Warszawapakten under Sovjetunionens ledning. Warszawapakten upplöstes senare bl a – ironiskt nog – på grund av att flera av dess medlemmar gått med i Nato.

Bilden: Nato-sammanträde i Bryssel med symbolen i centrum.

 

"Aderton Herrar och Män"

Den 5 april 1786 lät Gustav III instifta Svenska Akademien. Det skedde vid en ceremoni i Börshuset (bilden t h) i Stockholm och där har man som bekant blivit kvar. Som sig bör på den tiden var det efter franskt föredöme. Det bestämdes att Akademien ska vara ”ett Samhälle af Aderton Herrar ock Män, till Svenska Språkets stadgande ock upodlande, samt till öfning för Vältaligheten ock Svenska skaldekonsten: Hvilcket Samhälle skall nu ock evärdeligen bära namn af Svenska Academien”. Det stadgades också att uppgiften blir att ”arbeta uppå Svenska Språkets renhet, styrka och höghet”. Akademiens valspråk skulle vara ”Snille och smak” och eftersom den alltid består av 18 ledamöter kom den också att kallas ”de aderton”. Möjligen kan det med tiden bli aktuellt att putsa lite på stadgarna eftersom till och med regeringens ministrar gärna och ofta kryddar sitt språk med engelska och även ledarsidorna på värdiga morgontidningar till stigande andel är på engelska. Det där med Svenska Språkets renhet börjar tappa sin glans.

 

Första olympiska spelen i Aten

Den 6 april 1896 invigdes de första moderna olympiska spelen i Aten där som bekant spelen hölls under antiken. Den franske historikern Pierre de Coubertin (bilden nedan) hade två år tidigare grundat de olympiska spelen. Hans tanke var att försöka öka förståelsen mellan världens länder och folk genom sportevenemang. Spelen i Aten pågick till den 15 april. Spelen har ju sedan hållits var fjärde år på olika platser världen runt.  Undantagen var 1916, 1940 och 1944 då de ställdes in bl a på grund av svårigheterna att resa internationellt under de pågående världskrigen.

 

 

Ende mördaren i Sverige som fått staty?

Den 7 april 1971 tog sig de båda kroaterna Miro Barešić (t h på bilden nedan som är tagen när de förs ut från ambassaden) och Anđelko Brajković in på Jugoslaviens ambassad på Strandvägen i Stockholm. De skottskadade ambassadören Vladimir Rolović som avled av skadorna den 15 april. Barešić hade starka kopplingar till den kroatiska fascistorganisationen Ustaša och kom genom åren att ge den svenska polisen en hel del sysselsättning. Gärningsmännen dömdes till livstid 1971 för ambassadmordet. Ett plan som kapats i Sverige landade på Bulltofta den 15 september 1972. Det kapades för att kunna frita Barešić och flera medbrottslingar vilket lyckades. Efter fritagningen landade planet i Spanien och där släpptes han häpnadsväckande nog av Franco. Barešić arbetade senare under andra namn. Bl a var han livvakt åt Paraguays president. Ett tag vistades han under falsk identitet i USA och där fick CIA på oklart sätt klart för sig vem han var och han greps direkt och fördes till Sverige där han fick fortsätta att avtjäna. 1991 återvände han hem för att delta i det jugoslaviska frihetskriget där han stupade samma år. Säreget nog står han staty som avtäcktes på 25-årsdagen av hans död i den kroatiska orten Drage Drage vilket inte uppskattades av Serbien.  Den ende mördaren i Sverige som fått en staty?

 

 

 

 

 

 

 

Konspirationsteorier om Cobain

Den  8 april 1994 hittades bandet Nirvanas sångare Kurt Cobain (bilden nedan) död i sitt hus i Seattle. Han hann bli 27 år. Obduktionen gjorde troligt att han varit död i tre dygn när

han hittades och det anses också klarlagt att han avlidit av skottskador från det gevär som hittades bredvid den döda kroppen. Rättsväsendet menar att allt tyder på självmord. Men som ofta när det gäller personer i rampljuset finns det  ganska gott om konspirationsteorier att han blev mördad.

 

 

 

 

 


Red Claes Cassel
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994