Publicerat 2020-05-28 00:10

Det hände just idag i historien från 28 maj till 3 juni:


Polismorden i Malexander

Den 28 maj 1999 rånade Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv Östgöta Enskilda Bank i  Kisa (bilden nedan). Efter rånet flydde de i riktning mot Österbymo. De förföljdes av polis och vid Lillsjön i Malexander mördades poliserna Olov Borén och Robert Karlström av rånarna. Mördarna greps senare och dömdes samma höst vid Linköpings tingsrätt till livstids fängelse. Domen stod fast i Hovrätten och Högsta domstolen beviljade inte prövningstillstånd. Jackie Arklöv erkände 2001 att han avlossat de dödande skotten mot poliserna. Tony Olsson och Andreas Axelsson begärde då resning med anledning av erkännandet men den beviljades inte. Olsson började avtjäna livstidsstraffet på Hallanstalten. I juli 2004 lyckades han rymma med tre andra intagna, Daniel Maiorana, Alfred Sansiviero och Mahmoud Amaya. Olsson tog sig ur sin isoleringscell genom att den avsiktligt lämnats öppen av en vakt. De fyra greps efter en stor polisinsats. Senast 2015 ansökte Olsson om tidsbegränsning av straffet vilket avvisades eftersom risken för återfall är svårbedömd. Axelsson avtjänar på Hallanstalten. Arklöv började avtjäna på Hall men flyttades senare till Kumla. 2006 dömdes Arklöv till åtta års fängelse av Stockholms tingsrätt för de grova brott mot folkrätten som han begick mot krigsfångar och civila när han 1993 var legosoldat på Balkan. På senare år har han gjort flera försök att få sitt livstidsstraff ändrat men inte fått förståelse för detta i någon instans. Senast avtjänade han på slutna anstalten Storboda nära Rosersberg utanför Stockholm.

 

Brittiska fotbollssupportrar orsakade 39 människors död

Den 29 maj 1985 överföll brittiska fotbollssupportrar som stödde Liverpool FC supportrar till italienska Juventus FC på dåvarande Heyselstadion i Bryssel. Panik utbröt på läktarna, människor trängdes mot en mur som rasade och 39 omkom och hundratals skadades (bilden t h visar döda och skadade som ligger om varandra medan matchen fortsätter). Matchen spelades helt obegripligt färdigt efter olyckan och Juventus vann med 1-0. Uefa, Union of European Football Associations, stängde av engelska fotbollsklubbar från europeiska tävlingar på obestämd tid och förbudet upphörde inte förrän 1991. Arenan heter numera Kung-Baudouin-Stadion efter framlidne belgiske monarken.

 

 

Var Jeanne d´Arc bara hejarklack eller slipad taktiker?

Den 30 maj 1431 brändes den franska bondflickan Jeanne d´Arc, omkring 19 år gammal, på bål i franska Rouen. Engelsmännen hade under det s k Hundraårskriget mellan Frankrike och England lyckats ta henne till fånga och dömt henne till döden för kätteri, ett brott som på den tiden lätt kunde tas till för att bli av med misshagliga personer. Jeanne hade som sagt växt upp på en bondgård. Hon var varmt troende, hävdade sig ha haft uppenbarelser som bl a manat henne till sexuell avhållsamhet (därav ”Jungfrun av Orleans”). Hon kunde varken läsa eller skriva och hade vad man vet ingen utbildning. Ändå gjordes hon till härförare för franska arméer som nådde stor framgång under en period av kriget. Historikerna är inte riktigt eniga om hennes roll. En del gör henne till fanbärare, en som gick i spetsen för trupperna, manade på dem och var ett föredöme genom sitt mod. Andra hävdar att hon faktiskt var en slipad taktiker som lyckades med väl genomtänkta angreppsplaner. Men engelsmännen kom som sagt på ett skäl att göra sig av med henne och gjorde det dessutom grundligt. Hennes redan förkolnade kvarlevor brändes ytterligare två gånger för att förhindra att någon del av hennes kropp skulle kunna bevaras som en relik. Jeanne helgonförklarades 1920 och fick just den 30 maj som sin helgondag.

 

Gustav Eriksson manade till uppror och drev ut dansken

Den 31 maj 1520 steg adelsmannen Gustav Eriksson av Vasaätten iland på svensk mark vid Stensö udde utanför Kalmar. Han hade då suttit fängslad på ett slott i Danmark i ett år som gisslan efter slaget vid Brännkyrka (södra Stockholm). Han tog sig upp genom Sverige. När han befann sig på familjegodset vid Rävsnäs nära Mariefred ägde Stockholms blodbad rum den 8 november. Där dödades hans far och en rad andra släktingar. När Gustav fått höra om händelserna i Stockholm tog han sig upp mot Dalarna i slutet av november. Hans roll i befrielsekriget mot Kristian II, kung av Danmark och Norge, var inledningsvis den som en av flera upprorsledare från olika landsändar (bilden t v är en målning av händelsen när Gustav uppmanade dalkarlar vid Mora att slåss för befrielsen). Däremot var han aldrig, enligt modern forskning, en militär ledare. Sådant överlät han klokt nog åt folk som var kunniga på det området. Kristian II hade då nyligen återfört Sverige till Kalmarunionen. Befrielsekriget ledde till att Sverige slutgiltigt lämnade Kalmarunionen och att Gustav Eriksson, senare kallad Gustav Vasa, valdes till Sveriges kung år 1523. Kuriosa: Livgardet bär på sina fanor segernamnet Befrielsekriget tillsammans med årtalet 1521, broderat i guld.

 

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band en milstolpe

Den 1 juni 1967 gav Beatles ut det nyskapande musikalbumet Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band som anses som en milstolpe i musikhistorien. Albumet gav extra tryck åt flower power-rörelsen som vid den tiden svepte över västvärlden.

 

Två veckors semester kom 1938 - men inte för hembiträden

Den 2 juni 1938 beslutade Riksdagen att införa två veckors semester med bibehållen lön. Beslutet gällde alla förvärvsarbetande i Sverige. Lagen trädde lägligt nog i kraft den 8 juni. En grupp som var undantagen var hembiträden som inte fick lagstadgad rätt till semester förrän på 1970-talet.

 

 

 

Butch Cassidy och The Sundance Kid dog som de levde

Den 2 juni 1899 rånade förbrytargänget Wild Bunch Union Pacifics transkontinentala expresståg i närheten av Wilcox, Wyoming. Bytet blev omkring 50 000 dollar. Gänget jobbade som de brukade och sedan tåget stoppats apterade de en (alltför) stor sprängladdning i vagnen som bar värdetransporten vilket några tidigare gånger resulterat i att bytet till stor del förstördes eller spreds för vilda västerns vindar. Järnvägsvagnen blev ofta ett vrak. En bild från Wilcox visar halva vagnen helt utblåst som ett stålskelett.  Pengar och värdepapper klarade sig dock den gången. Wild Bunch var vid tiden ett stort och välorganiserat gäng som kom över stora pengar och hade som vana att pusta ut mellan kupperna bl a vid Hole in the Wall, en sorts naturlig befästning i det otillgängliga klipplandskapet i norra Wyoming en bit söder om Buffalo. Gänget genomförde en av de mest omfattande serier av bank- och tågrån som den amerikanska historien känner. Frontfigurer i Wild Bunch var Harry Longbaugh känd som The Sundance Kid och Robert Leroy Parker känd som Butch Cassidy. Det blev – förbluffande för vårt synsätt – en privat detektivbyrå som levde på avgifter från järnvägsbolag, gruvindustri med flera intressenter som till slut satte stopp för deras framfart i USA. Den hette Pinkerton, startades 1850 och lyckades med omsorgsfull organisation och hög arbetsmoral kombinerade med nytänkande metoder till sist få det att brännas ordentligt under fötterna på Longbaugh och Parker. De två flyttade till Sydamerika där de ändå inte kunde låta bli att råna transporter och till slut mötte sitt öde i en drabbning med militären efter ett överfall på en värdetransport buren av mulor i Bolivia inte långt från La Paz. Officiellt dog båda. En myt gör gällande att en av dem överlevde och dog i hög ålder i USA. Men inga verkliga fakta stöder just den berättelsen.

 

Bilingenjör skapade explosivt och långlivat badmode

Den 3 juni 1946 presenterade den franske bilingenjören Louis Réard sitt bidrag i en något märklig tävling mot formgivaren Jacques Heim om att skapa ”världens minsta baddräkt”. Man kan grubbla över syftet men det uppgavs inte. Heim kallade sitt bidrag ”atomen”. Réard hade givit sitt benämningen ”bikini”. Kopplingen till de tidiga kärnvapenproven vid Bikiniatollen skulle vara att det lilla plagget var ”synnerligen explosionsartat”. Man kan tycka vad man vill om det men faktum kvarstår att detta blev ett badmode som 71 år senare fortfarande är lika omtyckt (bilden).

 

 


Red Claes Cassel
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994