Publicerat 2020-06-18 00:10

Det hände just idag i historien 11 - 24 juni:

 

En Phantom slår rekord

Den 18  juni 1995 var det slutspelat för musikalen The Phantom of the Opera i den svenska uppsättningen på Oscarsteatern i Stockholm. Sedan premiären 27 oktober 1989 hade den då spelats under 1 173 föreställningar. Totalt hade ca 1 055 800 besökare sett Andrew Lloyd Webbers verk med  sångtexter av Charles Hart och libretto av Richard Stilgoe och Webber. Berättelsen i musikalen är baserad på romanen Fantomen på Operan av Gaston Leroux från 1910. Föreställningen slog svenskt teaterrekord - ingen annan uppsättning har spelats lika länge i svensk teaterhistoria.

 

Sista slaget mellan hangarfartyg?

Den 19 juni 1944 inleddes Slaget om Filippinska sjön mellan de amerikanska och japanska flottorna. Det utvecklades under det följande dygnet till det största slaget mellan hangarfartyg som världen dittills upplevt. Mycket talat för att rekordet inte kommer att slås. Det kommer nog inte att hända igen att så många som 15 hangarfartyg och sju slagskepp (USA:s femte flotta) ställs mot nio hangarfartyg och fem slagskepp (i det här fallet ur kejserliga japanska flottans kombinerade flotta). Japan förlorade tre hangarfartyg i det här slaget. Förmodligen avgörs framtida sjöslag under och många tusen meter ovan havets yta. Om de nu alls blir av. Det är talande att slaget 1944 med säkerhet avgjordes av USA:s övervikt i fartyg och även flygplan – 956 mot 750 – och utklassningen i teknik och pilotskicklighet: 123 amerikanska plan sköts ner mot 600 japanska. Dessutom hade USA en högt utvecklad sjöräddning – 80 besättningar från deras 123 nedskjutna plan räddades ur havet och kunde sättas in i nya strider med nya plan som den amerikanska industrin levererade i häpnadsväckande antal. Från hösten 1944 gick initiativet i området  avgjort över till amerikanska och brittiska styrkor och Japans nederlag var bara en tidsfråga. Bilden ovan från slaget: Japanska hangarfartyget Zuikaku och två jagare under anfall av USA-flyg.

 

Ödesdatum för svensk riksmarsalk och äventyrare

20 juni blev ett avgörande datum i den svenske greven Axel von Fersens dramatiska liv. Under natten den 20 juni 1791 tog sig den franska kungafamiljen, Ludvig XVI, Marie-Antoinette, deras barn och kungens syster Élisabeth, ur den husarrest i Tuilerierna i Paris som de levt i sedan hösten 1789. Målet var fly från Paris, ta sig till Tyskland och  därifrån vidare till drottningens habsburgska familj i den österrikiska huvudstaden Wien. Den här flykten var till största delen organiserad av drottningens svenske älskare Axel von Fersen och den var mycket nära att lyckas. Under natten och morgonen nådde de nästan fram till gränsen. Men i Varennes blev sällskapet igenkänt och arresterat. De fördes tillbaka till Paris där Ludvig avsattes och han och hustrun senare avrättades. Axel von Fersen hade ridit i förväg och undgick att gripas. Sämre gick det för honom den 20 juni 1810 under kronprins Karl Augusts begravning då han släpades ur sin vagn av pöbeln på Stockholms gator och brutalt slogs ihjäl intill Riddarhustorget (bilden t v). Svea livgarde som var stationerade på Slottet i närheten fick order att inte ingripa. Bakgrunden var att det spridits rykten att von Fersen som då var riksmarsalk på något sätt lyckats förgifta kronprinsen Karl August som hastigt avlidit mitt under en militärövning i Skåne. Motivet till det skulle vara att greven hellre ville se den 1809 avsatte kung Gustav IV Adolfs son Gustav som svensk tronföljare. Läkarnas kunskaper hade vid tiden nått så långt att de klart kunde säga att kronprinsen inte dött av förgiftning utan av ett slaganfall. När det blev känt unnades Axel von Fersen en hedersbegravning i december samma år.

 

Mod eller dårskap på Åland?

Den 21 juni 1854 inledde en brittisk flotteskader det första slaget vid Bomarsund genom att bombardera den ryska fästningen Bomarsund på Åland. Fästningen försvarade sig och i samband med det upptäckte den brittiske sjömannen Charles David Lucas en explosiv kanonkula från fästningen som landat på däck. Mot bättre vetande greppade han kulan och hivade den över bord där den exploderade utan att skada fartyget. Det ledde till att Charles David blev den förste som tilldelades tapperhetsutmärkelsen Victoriakorset (bilden t h). Det är numera den högsta utmärkelse för tapperhet som en brittisk militär kan få. I officiella sammanhang har en sådan person bokstäverna V.C. efter sitt namn. I en viss mening har Victoriakorset en jämlikhetsprägel. Alla brittiska militärer i uniform ska hälsa först om de möter en person som bär korset. En general ska alltså hälsa först på en vicekorpral om denne bär utmärkelsen. Fästningsruinen Bomarsund är idag en intressant sevärdhet inte så långt från Mariehamn.

 

Drottningen fick Gustav II Adolfs hjärta

Den 22 juni 1634 begravdes den svenske kungen Gustav II Adolf i Riddarholmskyrkan i Stockholm. Det pågående trettioåriga kriget var orsaken till att det tog så lång tid att få hem hans kvarlevor sedan han stupat vid tyska Lützen 6 november 1632. Kuriosa i sammanhanget är att hans hustru Maria Eleonora av Brandenburg behöll hans balsamerade hjärta efter begravningen. Det har tillskrivits det faktum att hon dyrkade sin man på ett sätt som betecknats som närmast hysteriskt. Men i själv verket var det vid den här tiden ganska vanligt att efterlevande änkor och änklingar behöll den bortgångnes hjärta. Bilden t v: Gustavs sarkofag (mitten) i Riddarholmskyrkan.

 

 

Antarktis kärnvapenfritt till 2041

Den 23 juni 1961 trädde det s k Antarktisfördraget i kraft. Det hade då gått ett och ett halvt år sedan det undertecknats i Washington D.C. av de sju stater som har territoriella anspråk på Antarktis - Argentina, Australien, Chile, Frankrike, Nya Zeeland, Norge och Storbritannien), USA och dåvarande Sovjetunionen samt Belgien, Japan och Sydafrika. Enligt fördraget ska hela den antarktiska kontinenten enbart användas för fredliga ändamål, framförallt vetenskaplig forskning. De undertecknande staterna ska avstå från territoriella anspråk på kontinenten. Detta var det första avrustningsavtal som undertecknades av både USA och Sovjetunionen. Antarktis blev därmed en kärnvapenfri zon. Från början gällde avtalet i 30 år men det har förlängts med ytterligare 50 år och gäller numera till 2041. Sverige anslöt sig 1984.

 

 

 

Midsommardagsmiraklet vid Stora Stöten - alla var lediga

Den 24 juni 1687 inträffade ett enormt ras i Stora Kopparberget i Falun i Dalarna. Det bildade ett hål som var 95 m djupt och ca 1500 m i omkrets. Raset orsakades av flera århundradens intensiv kopparbrytning då man planlöst hade brutit nya orter. Hålet fick senare namnet Stora Stöten. Otroligt nog omkom eller skadades inte en enda människa eftersom raset inträffade på midsommardagen. Tillsammans med juldagen den 25 december var det den enda dag på året då alla gruvarbetare var lediga. Bilden ovan: Stora  Stöten i vår tid.

 


Red Claes Cassel
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994