Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-07 13:20

Ytterligare miljoner till polisen i höst?

Blåljus har berömt rikspolischefen Dan Eliasson för att han varit tydlig med att polisen behöver mer pengar, och varför. Och vad som händer annars. Vi får erkänna att han här har lyckats, vilket är mycket glädjande. Nu spänner rikspolischefen bågen inför den ordinarie höstbudgeten.

Nu berättar Dan Eliasson lättad i sitt nya veckobrev om regeringens nya 700 miljoner i vårbudgeten. Och berättar varför vi behöver mer pengar mot hösten (i den sista budgeten inför riksdagsvalet)... Vi citerar ut veckobrevet:

"Idag kom ett mycket glädjande besked från regeringen. I den vårändringsbudget som regeringen formellt presenterar den 18 april tilldelas polisen ytterligare 700 miljoner kronor. Detta tillskott kunde inte komma mer lägligt. För att mildra effekterna av vårt ansträngda operativa läge med många våldsbrott och flera nya arbetsuppgifter har vi under det senaste året kraftigt ökat antalet anställda. För att få ekonomin att gå ihop lade vi i början av året därför en budget som byggde på att vi använde delar av vår anslagskredit. Regeringens beslut innebär nu att vi klarar finansieringen för 2017 på ett bra sätt.

 

Krävs mer på sikt

Men på längre sikt krävs ytterligare höjda anslag,vilket meddelades i vårt budgetunderlag. Här kommer möjligen en första indikation i den ekonomiska proposition som regeringen också presenterar den 18 april. Till den långsiktiga finansieringen måste vi också själva bidra genom effektiviseringar. En myndigheten ska leda till en billigare drift genom bättre planering och effektivare resursutnyttjande. Vissa märker redan av det och tolkar det som att pågår en besparing inom polisen. Då ska man komma ihåg att sedan i höstas har antalet polisanställda ökat kraftigt. Det gör att vi i år förbrukar mer pengar än någonsin och på det stora hela har vi en budget och personalresurs som vi aldrig haft tidigare. Därför blir regeringens besked den 18 april och i budgetpropositionen i höst mycket avgörande. Jag har höga förväntningar.


I veckobrevet berättar rikspolischefen även om sina nedslag i olika delar av polisverksamheten. Nästan varje vecka får han med sig delar av polisernas vardag som ger nya tankar om förbättringar och erfarenheter. Blåljus kan inte låta bli att uppskatta att en chef som har erfarenheter från många olika områden, ser till att skaffa förstahandsinformation direkt från verkligheten. Så kan han lära, och bidra till en lärande kultur.


Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994