Publicerat 2019-12-03 10:30

Vi är bara människor - Och tur är väl det?

Anna-Lena Mann är Kommunpolis i Falköping/Tidaholm, och har skrivit tänkvärda texter i flera dagstidningar. Nu har hon skrivit en krönika exklusivt för Polistidningen där hon beskriver vilka förväntningar som finns på varje polis. En polis får så klart aldrig ha en dålig dag, eller göra fel. Men vad som är rätt ligger även det i betraktarens öga.

Hon räknar upp de oförenliga förväntningarna som finns på människorna i blå uniform:
 
"Svensk polis är menlösa, eller för hårdhänta. Fega eller maktgalna. Backar hellre än agerar. Gömmer sig bakom lagstiftning, eller är paragrafryttare. Inkompetenta. Anmäler för mycket, anstränger sig för lite, lägger ner för mycket, utreder för långsamt. Skjuter för mycket, skjuter för lite..."
 
Att som nybliven polis utsättas för alla dessa förväntningar ställer mycket stora krav på integritet och det gäller att inte låta sig påverkas till att bli osäker.
 
Anna-Lena beskriver vidare att utbildning och erfarenhet är det som kan göra oss bättre på att göra ett polisarbete som objektivt sett är bättre. Men hur ska det gå till om det finns väldigt många mindre erfarna poliser och de erfarna skyr den yttre tjänsten? Kan det finnas sätt att få fler att jobba längre i uniform och på obekväma arbetstider, frågar hon sig och skriver:
 
"Jag är övertygad om att genom att förbättra arbetsvillkoren på olika sätt för poliser i yttre tjänst kan vi behålla lite mer av alla de erfarenheter och kunskaper som samlas efter några år. Möjlighet till tjänstgöring i tvåskift eller dagtid, alternering och naturligtvis lön kan motivera att stanna kvar längre i yttre tjänst. I kombination med utbildning och träning skapar det på sikt en mer erfaren och tryggare poliskår."
 
Blåljus uppmanar alla att läsa hela Anna-Lena Manns utmärka krönika i Polistidningen!
 
Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994