Publicerat 2016-09-29 10:30

Varför poliserna lämnar yrket

Borås Tidning har en mycket initierad artikel som handlar om hur många poliser väljer andra yrken och varför. Det är en mörk bild av frustration och kaos bland annat när det gäller lönesättning, som målas upp i artikeln. Och polisernas chef svarar klokt om hur allvarligt det är.

Bara häromdagen
, menade ju inrikesminister Anders Ygeman i en diskussion med Rinkebypolisen Hanif Azizi, att hans lön var en produkt av Polisförbundets satsning på just hans ålderskatergori. Som om inte Polisförbundet hade lagt högre yrkanden. Nu berättar ett Huvudskyddsombud i Borås för BT om vad som orsakar polisflykten från området. Ett stort missmod, över ett lågt löneläge är en faktor som avgör för många. När löneutvecklingen uteblir, får äldre poliser vara handledare åt yngre för samma lön. Eller ännu värre: De får vara handledare åt civila personer utan någonsomhelst polisär erfarenhet eller utbildning, som anställs för tiotusentals kronor högre lön än de själva har efter ett antal år i polisyrket.

Då är det inte att undra på att missmodet sprider sig. Men det kaos som omorganisationen medfört är ytterligare lök på laxen. Huvudskyddsombudet beskriver i BT att det inneburit att man har kastat upp alla anställda som pjäser och sett vart de landar. Här i Borås till exempel hade vi en ungdomsgrupp och gatulangningsgrupp tidigare. De existerar inte längre
Han fortsätter:

– Vi blir färre som jobbar ute på fältet. Jag är på ingripandeverksamheten och ser hur den dräneras. Innan kunde vi rulla ut med fem bilar på ett pass, nu är vi kanske tre. Många har flyttats till olika utredningsfunktioner och det finns andra områden som sväljer otroligt mycket folk.


Men inte nog med det: Poliser är attraktiva hos exempelvis Migrationsverket, Försäkringskassan och Kronofogdemyndigheten. Där kan de ofta få 8000-10.000 kronor i högre lön per månad. Då får man förstå att de byter jobb.


Det har talats mycket om det mordförsök som en polis i området blev utsatt för, vilket ses som ett av många tecken på att grov kriminalitet flyttar fram sina positioner. Det kanske inte har en direkt effekt att poliser lämnar yrket ännu, men när rättssamhället inte backar upp sina poliser kan komma det komma att påverka längre fram. Blåljus vill påpeka att gärningsmannen i detta fall trots allt blev dömd mot sitt nekande.

 

Men Huvudskyddsombudet beskriver polisernas verklighet i BT: "Tar vi någon som kastar sten eller har ett skjutvapen så får de inga nämnvärda straff. De är ute innan vi skrivit färdigt. Och så står man ändå där och tycker att man gjort ett bra jobb. Det är nedslående att rättssystemet inte markerar. I slutändan är det medborgarna i allmänhet och brottsoffren i synnerhet som drabbas."


Boråspolisernas chef, Lena Matthijs, skräder inte orden när hon intervjuas i BT.

Hon konstaterar att varje polis som lämnar polisen är en stor förlust för verksamheten. Hon, som är aningen bättre betald som chef, har ändå sin synpunkt klar om polisernas lön:

"Den motsvarar inte uppdraget och det har vi varit öppna med. Framförallt unga poliser i yttre tjänst ligger alldeles för lågt. Delvis därför har det blivit svårt att rekrytera och behålla personal." 


Blåljus har tidigare nämnt om den chefsminimering som omorganisationen medfört och hur många chefer nu riskerar att bränna ut sig. Så här beskriver Lena Matthijs utvecklingen: "I vår nya organisation har vi gått från drygt 20 procent chefer ner till åtta. Många har då blivit över och får de en förfrågan från en annan myndighet som med lätthet slängt på 10 000 kronor på månadslönen så lämnar den personen antagligen. Det är ju så det fungerar."

 

Hon lägger till att polisyrket också är ett krävande och farligt yrke och om lönen inte motiverar så finns risk att en del lämnar. I artikeln beskrivs även hur det gjorts satsningar på utredare för att lösa polisens kritiserade utredningsresultat, men att det så klart inneburit att det blivit luckor i yttre tjänst och brottsförebyggande verksamhet i stället. Eller som Lena Matthijs besriver det:


"I den nya organisationen har man valt dimensionera utredningsverksamheten för att man tycker att den gått på knäna länge. Samtidigt har den yttre verksamheten inte dimensionerats. Det har därför blivit en intern konkurrens om det som behöver göras. Eftersom det ska se likadant ut i hela landet så har det inte varit fritt att välja hur grupper eller inriktningar ska se ut."


Blåljus kan konstatera att problemen ser likadant ut på många håll. Alla verksamheter är hårt pressade. Och så ska något prioriteras. Då blir det ännu tunnare på annat håll. Och så försvinner det några poliser till. Boråspoliserna har trots allt en fördel, en chef som ser och vågar tala om problemen. Det är en bra början som både politiker och andra polischefer borde se och lära av.

 

Natten mellan fredag och lördag, när många poliser är i tjänst, går polisernas kollektivavtal ut. Det är bara en dag kvar. Som Polisförbundet beskrivit, kommer oavsett förhandlingsresultatet det inte att kunna vidtas några stridsåtgärder omedelbart. Däremot finns möjligheten i förhandlingarna att få stopp på det läckage som polisskutan nu drabbas allt hårdare av.


Det behövs en polislönesatsning. NU.


Tommy Hansson 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA


wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994