Publicerat 2019-03-20 08:40

Vad är kränkande för en polis?

Under den senaste veckan har vi läst om elever i grundskolan som när de blivit avvisade från klassrum efter att ha smädat lärare eller betett sig stökigt, känt sig kränkta. De har då i vissa fall fått skadestånd på många tusen kronor. Men hur är det för en polis som blir angripen med allvarligt våld?

Kristianstadsbladet skriver i sin papperstidning om en dom som hade sin bakgrund i att poliser skulle hämta in en misstänkt till förhör. Ett rutinuppdrag, som enligt normal bedömning inte skulle kräva någon särskilt stor insats.  Men i det aktuella fallet slutade det hela i rätten, sedan den som skulle hämtas satte sig till kraftigt motvärn. Han försökte ta den ene polisens tjänstevapen och bet den ena polisen i armen... På måndagen dömdes gärningsmannen till åtta månaders fängelse för olaga hot, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Brotten som Kristianstads tingsrätt i veckan dömde ut åtta månaders fängelse för, gäller sparkar och slag, men också de två betten i den ena polisens arm.
 
Polisen hade skadeståndsanspråk för kränkning, villket avvisades av tingsrätten, med standardformuleringen att "En polisman i tjänsten måste vara beredd på att mötas med vissa angrepp och ha en större mental beredskap inför detta än andra."
Fredrik Brokopp, kommunikationsansvarig på Polisförbundet region syd har förhoppningar att man kommer att se över förutsättningarna för våra medlemmar att få kränkningsersättning i den så kallade blåljusutredningen som håller på att bli färdig.
 
Fredrik har läst domen efter polisattacken i Bromölla och konstaterar att det inte är rimligt att man ska göra den skillnaden, som finns som prejudikat inom juridiken, att man inte kan få kränkningsersättningen på grund av sin utbildning.
 
- Utbildningen gör inte kränkningen, smärtan eller utsattheten mindre när den här kollegan blir biten i armen, säger Fredrik till Kristianstadsbladet.

Även om man ska vara försiktig med att kritisera domstolar generellt, tillägger Fredrik att poliser som är utsedda att stå upp för demokratin och gällande lagstiftning borde de facto snarare förtjäna ett högre sådant skydd emellanåt.
 
Blåljus kan bara hålla med. Det återstår att se om domen kan överklagas i skadeståndsdelen, den kan överklagas till hovrätten senast den 8 april. Polisförbundet har länge drivit på för att även poliser ska ha liknande rätt till skadestånd som alla (andra) människor i Sverige.
 
Tommy Hansson

 
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994