Publicerat 2020-02-10 12:20

Ungdomar som begår grova brott behöver tillrättavisas.

Blåljus hyllade så sent som igår en DN-artikel som på ett begripligt sätt förklarade polisreformens problem och varför det är svårt att rekrytera poliser. Idag är det mer som vanligt på DNs ledarsida, som behandlar ungdomsbrott och förordar allt annat än fängelse, även för grova fall.

Ämnet är extremt aktuellt, med den närmast exposiva ökning av grova rån som väldigt unga brottsoffer blir utsatta för av ofta väldigt unga gärningsmän i grupp. Lyssna på Katarina Gunnarssons lysande reportage om offrens våndor och polisernas otillräcklighet.DN förordar i sin ledare polissatsningar (med poliser som ofta inte räcker till) nya kommunala tvångsmedel för unga (vad händer när en 14-åring bryter en regel) och snabbare lagföring. (Utmärkt).

Tidningen är positiv till den skärpning som nu skett avseende myndiga grova brottslingar, men vill inte se straffskärpningar för gärningsmän mellan 15 och fram till 18-årsåldern.

Tidningens slutsats lyder: "Nidbilden stämmer alltså inte, varken polis, rättsapparat eller sociala myndigheter står handfallna inför den illavarslande ökningen av ungdomsrån. Mer bör dock göras för att ungdomar som begår brott möter tidiga och tydliga sanktioner."

Samtidigt pågår ett rättsfall, som både belyser den extremt grova brottsligheten bland unga och vilken betydelse straffrabatter och ålder har för påföljden...

Det handlar om en man i Malmö, som 2017 dömdes för bland annat två grova våldtäkter, människorov, stöld och försök till utpressning. Straffvärdet bedömdes motsvara tio års fängelse, men påföljden bestämdes till fyra och ett halvt års fängelse – med hänvisning till  kallad ungdomsrabatt och att han efter avtjänat straff skulle utvisas till Syrien. Om en sådan utvisning skulle vara möjlig...
 
Dagens Juridik berättar emellertid att den unge våldsmannen inte är nöjd med straffet, då han anser att han blivit dömd som äldre än hans verkliga ålder som skulle ge större ungdomsrabatt. Högsta Domstolen har därför beviljat honom resning eftersom han enligt HD anses ha gjort det sannolikt att åldersbedömningen skulle ha fått ett annat utfall ”utan något försteg för den högre åldern” om bedömning hade kunnat grundas på hela det material som nu är tillgängligt."
 
Och då skulle han sannolikt bli dömd till ett ännu lindrigare straff för sin grova brottslighet, precis som DN vill. Vem vet, kanske kommer även utvisningsdomen att upphävas...
 
Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994