Publicerat 2018-08-13 15:20

Ulf Johansson om vad som hänt sedan sist

Regionpolischefen i Stockholm, Ulf Johansson berättar på Intrapolis om det som upptagit hans senaste tid. Den tragiska dödsskjutningen i Vasastaden, Prideparaden och brandattacken mot polisstationen i Rinkeby är några av de ämnen som berörs.

"Semestrarna sjunger på sista versen för många av er och jag hoppas att ni fått den vila som ni så väl förtjänar och behöver. Själv är jag inne på min tredje vecka på jobbet.

Vissa veckor är svårare än andra att vara polis. Natten mot den tredje augusti sköts en tjugoårig man med Downs syndrom ihjäl i centrala Stockholm i samband med ett polisingripande. Mina tankar går naturligtvis till anhöriga men också till de kolleger som hamnat i ett mycket svårt läge.

 

Debatten har i efterhand handlat om polisens arbetsmetoder, utbildning, arbetsmiljö, vapenanvändning och hur poliser utreds och tas omhand. Det är för mig oerhört viktiga frågor som måste lyftas och tas på allvar och det gör jag tillsammans med arbetstagarorganisationer och andra.

 

Jag har bemött de frågor jag kunnat besvara. Nu pågår en utredning ledd av åklagare och därmed vill jag avvakta med att ytterligare kommentera händelsen. Dels kan det försvåra utredningen, dels måste utredningen klargöra det exakta händelseförloppet innan det går att närmare kommentera det som skedde.

 

Nyligen deltog jag och flera kolleger i en av årets största manifestationer för likabehandling och allas lika värde. Jag talar förstås om Europride. Under prideveckan i Stockholm fick vi besök av Bee Baily, en polis från Storbritannien som delade med sig av sitt engagemang och sina erfarenheter av att vara transperson och polis.

 

På lördagen deltog jag med stolthet i Prideparaden. Mindre roligt var att Polismyndigheten tilldelats priset "Rosa tisteln" från RFSL under invigningen av Pride. Motiveringen var Polisens beslut att tillåta NMR att demonstrera och hålla bokbord utanför RFSL:s lokaler på Södertorg i Visby under Almedalsveckan.

 

Chefen för utredningsenheten, Lars Hallberg, tog emot priset från scenen och visade att vi tar frågorna på största allvar, men vi gömmer oss inte. Vi gör vårt jobb enligt de lagar och regler som våra folkvalda ställt upp. Att vi blir ifrågasatta är vi vana vid, det är inget konstigt och i många fall bidrar det till utveckling.


Att någon med våld försöker att påverka oss kommer vi dock aldrig att acceptera. För en tid sedan attackerades polishusbygget i Rinkeby och mitt budskap är glasklart: Vi kommer aldrig att vika oss för hot och våld!

 

Sommaren 2018 kommer att gå till historien som den varmaste på flera hundra år. Det har varit en extremt hetta under en mycket lång period vilket påverkar naturen med bland annat skogsbränder. Några av er har hjälpt till i norra Sverige och bistått våra kollegor i en extraordinär situation. Tack för er insats där, mycket värdefull!

 

Många sliter i värmen med full utrustning i yttre tjänst eller i varma kontorsrum. Jag har dessa veckor bland annat gjort verksamhetsbesök på Sjöpolisen, IG Södermalm, Operativa enheten/ambassadgruppen och besökt plattan i City, där vi öppnat en ny samverkanslokal i Kulturhuset tillsammans med bland annat Stockholms Stad och Socialtjänsten. Det har varit mycket intressanta besök som ger perspektiv på ledningsfrågorna.

 

Vi kommer alla att behöva våra krafter när vi går in i en händelserik höst med valet som den stora (kända) utmaningen för svensk polis.

 

Önskar er alla en fortsatt skön sommar var ni än befinner er eller vad ni än tar er för.

 

Ulf Johansson
regionpolischef"

 
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994