Publicerat 2019-11-01 13:10

Tryggheten ska öka i Jordbro med kameror

Som bekant har maffialiknande hot och påtryckningar pågått mot näringsidkare i Jordbro, sedan en tid. Inte ens när lokala politiker på plats visat sitt stöd för näringsidkarna har brotten upphört. Polisen har ökat sin närvaro, så klart, men inte heller det har räckt till. Så nu sätts kameraövervakning upp i området för att öka tryggheten.

Polisen.se skriver:

 

"Polisen har torsdagen den 31 oktober installerat tillfälliga kameror i Jordbro centrum för att öka tryggheten och för att förebygga brott. Material från polisens kameror i Stockholmsregionen har använts i ett stort antal brottsutredningar.

  

Den tillfälliga kamerabevakningen som nu har satts upp i Jordbro centrum kommer inledningsvis att sitta uppe i 90 dagar, men polisen arbetar för en mer varaktig lösning. På andra platser där kameror installerats har det konstaterats en minskning av brottsligheten.

 

- Kamerorna är en del i arbetet för ökad trygghet och kommer även att bli till hjälp när vi ska utreda brott, säger Daniel Edlund, lokalpolischef i Haninge/Nynäshamn.

Från maj 2017 till september i år har film från polisens kameror i Rinkeby och Tensta varit en del av underlaget i 377 brottsutredningar.- Vi har sett en tydlig minskning av den öppna narkotikahandeln i områden där kameror satts upp , men det är viktigt att förstå att kamerorna inte ensamma är lösningen på de problem som finns. Vi behöver naturligtvis både fortsätta och utöka andra åtgärder som exempelvis mer närvarande polis och en fortsatt god samverkan med Haninge kommun, säger Daniel Edlund.

 


Polisen är beroende av att de som har information om brottslig verksamhet tipsar oss. Det kan vara avgörande för att komma vidare i utredningar och i arbetet med att lagföra personer. Information kan lämnas till polisen via 114 14 eller via tipssidan på polisen.se. Det är möjligt att vara anonym."

 

 

Blåljus hoppas att kamerorna tillsammans med ökad polisnärvaro och kommunala säkerhetsåtgärder tillsammans med fältassistenter och lokalbefolkning ska kunna göra det möjligt för laglydiga företagare att bedriva näring i området utan att betala "pizzo" till lokala kriminella nätverk. Annars är vi illa ute.

 

Precis som frisörena i Jordbro, som ju själva filmade gärningsmän som hotade dem. Och gjorde polisanmälan, vilket ledde till  att en av de hotfulla  fick tre månaders fängelse för försök till utpressning. Den andra, som drog upp en kniv för frisörerna samtidigt som han hotade dem, dömdes till skyddstillsyn för försök till utpressning och olaga hot.

 

Att denna mildhet mot gärningsmännen inte hjälpte de utsatta företagarna får ses som ett fruktansvärt misslyckande för det svenska rättssamhället. På senare tid har ju även journalisters kameror väckt lokala förmågors ilska...

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994