Tomma platser på Polishögskolan igen

Som vi tidigare redovisat, gick polishögskolorna med tomma platser i våras. Nu berättar TT i en artikel, att trots 6500 sökande till 550 platser i höstomgången, lyckades Polismyndigheten ännu en gång inte fylla platserna. Vi väntar nu med spänning på hur det ska gå med de 8000 sökande till 800 platser i vår...
Som vi tidigare redovisat, gick polishögskolorna med tomma platser i våras. Nu berättar TT i en artikel, att trots 6500 sökande till 550 platser i höstomgången, lyckades Polismyndigheten ännu en gång inte fylla platserna. Vi väntar nu med spänning på hur det ska gå med de 8000 sökande till 800 platser i vår...

Enligt Polismyndighetens HR-kompetens, skall det ändå inte bli några problem att fylla de två gånger 800 platserna som skall fyllas under 2017. Det skall klaras genom att erfarenheterna från missgrepp under 2016 används för att inte göra om misstagen. Att platserna inte kunnat fyllas, skall nämligen bero på att reservgrupperna varit för små, inte att det saknats lämpliga sökanden, enligt artikeln. En annan lärdom skall vara att ha en bättre dialog med personer som inte kommit in i första läget, så att de inte går vidare med andra yrkesplaner. En tredje lärdom är att underlätta att få en studieort som passar, genom att byten mellan elever underlättas.

I artikeln kritiserar Polisförbundets ordförande, Lena Nitz att Polismyndigheten inte dragit alla dessa lärdomar tidigare så att man sluppit tomma utbildningsplatser två terminer i rad – i en tid då alltfler inser att det finns ett behov av flera tusen fler poliser.



Blåljus väntar med spänning
på nästa års antagningar. Varje polis behövs, men det vill även till att hålla kvaliteten uppe. I den bästa av världar, kan höstens avtalsförhandlingar mellan Polismyndigheten och Polisförbundet ge Polismyndigheten draghjälp med att göra polisyrket attraktivare. Det skulle alla tjäna på.

En som är mer skeptisk än HR till att platserna på PHS 2017 kommer att fyllas på av lämpliga blivande poliser, är kollegan från Östersund, Tomas Hägg som skriver på sin facebooksida (dagen innan TT-telegrammet):

""Till polisen har vi 8000 sökande till 800 tjänster" säger Ygeman som svar på att man inte behöver satsa på polisens löner till TV4 i slutet på september.

Hur har det då blivit 8000 sökande....?

 

Det sökte 4589 till kursstarten i januari 2016. Man skulle ha 300 men lyckades bara fylla 257 av dessa platser.

 

- Nyligt har man sänkt åldern för att påbörja utbildningen från det år man fyller 20år till att få ansöka när man fyllt 18år.

 

- Slopat krav på B-körkort vid ansökan, kravet kvarstår vid kursstart.

 

- Man har tagit bort spärrtiden för de som klarat testerna men inte blivit antagna tidigare.

 

- Man har sänkt begåvningskravet för att bli godkänd vid testerna.

 

- Idag så framkom information att man aktivt skickar ut brev till personer som tidigare sökt och haft godkända resultat men som inte har sökt till pågående rekrytering. Där meddelar man att de är uttagna till tester för polisutbildningen.

 

Ta-da! Då har vi fått ihop 8000 sökande.

Enligt den kvot som antogs till kursstart i januari krävs det 14286 sökande för att fylla 800 platser.

 

Under året börjar 807 polisutbildningen.

 

Under de första sex månaderna har 489 poliser sagt upp sig. Om vi tangerar 2015 års siffror på 832 uppsägningar, vilket förmodligen inte räcker, så blir det ändå en nettominskning. Samt att det är 2,5års fördröjning innan de som börjat utbildningen är färdiga poliser.

 

Partierna bjuder över varandra i antalet fler poliser i kommande satsningar och vallöften, men missar det fundamentala problemet. Insatser för att behålla de som redan är poliser så att de nyutbildade blir en ökning istället för en kompensation.

 

Det går sakta med säkert åt helvete med svensk polis... det är dags för de ansvariga att ta tag i frågan eller ställa sina platser till förfogande.

 

Ja e int bitter..."


Blåljus tackar Tomas för den detaljerade problembilden avseende rekryteringsläget och faksimilen på rekryteringsmyndighetens raggningsbrev.

En annan som reagerar på nyheten om problemen att fylla PHS platser, är Liberalernas rättspolitiske talesman, Roger Haddad som skriver i ett pressmeddelande: 

 

"För andra terminen i rad står många platser tomma på polisutbildningen. Detta i en tid då vi behöver fler utbildade poliser, i och med ökande avhopp och ökande behov. Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad är kritisk till att regeringen inte vidtar några åtgärder för att förbättra villkoren för poliser. Istället har antagningskraven till polisutbildningen sänkts.    

– Sänkta krav är fel väg för att få fler duktiga poliser. För att få fler kompetenta personer som söker sig till yrket krävs det bättre villkor för poliser i yttre tjänst. Det har regeringen och Anders Ygeman misslyckats med. Vi behöver högre löner, där Liberalerna presenterat en satsning i budgeten, och ett mer renodlat polisuppdrag. Det är så vi får färre avhopp och fler duktiga studenter till polisutbildningen enligt Haddad."

Tommy Hansson