Publicerat 2019-05-16 10:30

TCO:s kongress fick Statsministerbesök

Det är en tradition att Statsministrar av olika kulör bjuds in till TCOs högsta beslutande organ, Kongressen som samlade under tisdag och onsdag. Så skedde även i år, och Statsminister Stefan Löfven höll ett inspirerat tal om sol och mörker och vilken stor roll fackföreningar spelar i Sverige. Polisfrågan var även den med i talet.
 
Blåljus väljer att återge de delar som handlade om poliser och fackligt arbete.

Statsministern inledde med att oavsett om det är fackligt aktiva poliser, biomedicinska analytiker, försäkringstjänstemän eller lärare, så har han respekt för varje person. Han hyllade de fackligt aktiva som ägnar sin tid och sitt engagemang, energi och kraft för att förbättra för sina kollegor. Det förtjänar en stor respekt. De fackliga organisationerna är en ovärderlig del av demokratin. Det fackliga arbetet kan göra mörkret lite anständigare.

 

Det starka samhället, kan låta abstrakt, men det är enkel, man håller ihop och hjälper varandra. Det handlar om trygghet, att veta att poliserna gör allt för att förhindra stora terrorhot, men att de även dyker upp vid exempelvis inbrott. Och att hela rättskedjan kan sköta sitt jobb. Det är därför regeringen har föreslagit att införa brottet Blåljussabotage och vill stärka polisen med 10 000 anställda till 2024. Straffskalan för grovt våld eller hot mot tjänsteman ska skärpas. Men trygghet innebär långt mer än lagar och blåljus. Ingen människa ska vara ensam i svåra tider utlämnad åt sig själv…

 

Avslutningsvis gratulerade han TCO som fyller 75 år, men det är inte läge för pension, det fackliga arbetet måste fortsätta. Den fackliga rösten i debatten påverkar även politiken och framtidstron.

 

I talet fanns även en längre inrikespolitisk analys ur ett regeringsbildarperspektiv, där bland annat frågorna om arbetsrättens väl och ve diskuterades. Den som vill se hela talet, kan göra det nedan. Det startar 43:40 in i klippet. Vill du läsa mer om Statsministerns tal, finns andra delar på Dagens Arena.

 


 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994