Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-03-22 15:40

Stefan Eklund: En polis i vår region borde tjäna minst 30000:-/ månad

Stefan Eklund berättar i radio P4 om polisbristen i region Stockholm. Poliser lämnar yrket, för andra mer välbetalda jobb. Och det är svårt att fylla platserna på Polishögskolorna, åtminstone med blivande poliser som har råd att bo i Stockholm...


Sveriges Radio P4 Stocholm berättar att en orsak till att poliserna har blivit färre i Stockholm är att många väljer att lämna yrket. De senaste tre åren har det varje år skett en ökning av antalet poliser i region Stockholm som slutar av annan orsak än pension. Förra året sa 142 poliser upp sig och 2015 var motsvarande siffra 87.
Enligt polisfacket är det en för låg lön som ligger bakom att många byter jobb. Ingångslönen för poliser är i dag 25 500 kronor. Stefan Eklund tycker det krävs en rejäl löneökning för att poliser ska stanna kvar i yrket.

 

-Det är inte några småslantar vi pratar om, utan kring 30 000 som lägsta lön i region Stockholm. Det är en rimlig lönebild utifrån andra statliga myndigheter.

 

Ett annat sätt att få fler poliser att komma till platserna på polishögskolorna, är att snabba upp rekryteringsprocessen. Det i kombination med högre löner kan så klart få ut fler poliser som kan hjälpa allmänheten och lagföra kriminella.
Mer lön och bättre rekrytering är två viktiga steg på vägen!


Tommy Hansson


Gilla sidan: