Publicerat 2018-12-07 13:20

Spaningsinsats gav bilbrottslingar rejäla straff

Polismyndigheten berättar om en lyckad spaningsinsats, som kan göra en eller annan BMW-ägare lite tryggare. Blåljus gläds när resurserna räcker till att både utreda brott och lagföra seriebrottslingar. När de även straffas adekvat kanske det ger effekter på sikt.

"Med avancerad utrustning stals under en veckas tid bildelar från 17 bilar i Stockholmsområdet. Efter ett intensivt spaningsarbete kunde två män gripas och igår kom domen - fängelse i två år och sex månader samt tio års utvisning.

 

Mellan den 4 och 11 september i år begicks 17 stölder av bildelar från fordon av märket BMW i Stockholmsområdet. Genom förhör med bilinnehavarna har det framkommit att det inte funnits någon yttre åverkan, så som brytmärken eller krossade rutor, på någon av bilarna.

 

Efter ett omfattande spaningsarbete påträffade poliser två gömmor som männen kunnat knytas till. Den ena gömman låg en bit in i skogen i närheten av universitetet. Den andra gömman låg en bit in i skogen i Jordbro.

 

– Genom en bra utredning så har vi kunnat bevisa att stölderna har varit organiserade. Dessa gärningsmän är oerhört aktiva och professionella. När vi griper en liga ser vi direkt att brotten sjunker. Men, det kommer hela tiden nya aktörer. Därför är det viktigt att vi är uthålliga och fortsätter arbetet mot denna typ av organiserade stölder, säger Per-Arne Kaati, sektionschef på utredningssektionen vid gränspolisen i region Stockholm.

 

Tingsrätten har konstaterat att stölderna ska bedömas som grova då gärningarna har föregåtts av särskild planering. Det sätt bildelarna har varit förpackade samt genom information i gärningsmännens telefoner tyder på att syftet har varit att föra dem ur landet. Dessutom har avancerad teknisk utrustning som det är mycket svårt att skydda sig emot använts.

 

De båda männen döms nu båda för 17 fall av grov stöld till fängelse i två år och sex månader samt utvisning i tio år.

 

 

Här har stölderna skett

Bildelsstölderna har bland annat skett i Danderyd, Lidingö, Värmdö, Huddinge och Bromma. Det har uteslutande rört sig om bilar av märket BMW och i de flesta fall är det rattar som stulits."

Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994