Publicerat 2018-07-23 22:50

Solsken, bränder och mörker i polissommaren

Polisarbetet fortsätter i skogsbrändernas Sverige. Ficktjuvar, narkotikalangare och våldsbrottslingar grips, till det kommer evenemang som politikerveckan i Almedalen eller dansbandsveckan i Malung med omnejd som så klart kräver sin uppmärksamhet. Förutom alla semesterbråk och andra händelser som kräver polisens tillsyn.

 

En polis berättar från Dalarnas horisont följande, bortsett från att han i sitt ordinarie värv hann med att gripa två inbrottstjuvar på bar gärning, strax efter sin berättelse...

 

Polisen som berättar, jobbade på Dansbandsveckan onsdag till lördag mellan klockan 18 och 04. Onsdagen inleddes med att poliserna kort fick åka upp och hjälpa till vid den stora branden i Trängslet. Där fann polismannen en motivation och ett samarbete hos räddningstjänst och lokalbefolkning som bådar gott inför brandens fortsatta bekämpning.

Dansbandsveckan kan i hans mening delas in i tre olika typer av evenemang, planerade som spontanevenemang.

 

1) Dansbandsveckan i Orrskogen

2) Partytältet i Grönlandsparken  

3) Raggarcruising i Malungs centrala delar. 

 

Evenemanget i Orrskogen var nog den mest hängivna och trevliga publik jag mött under mina över 10 år som ordningspolis där jag jobbat på mååånga kommenderingar och evenemang av olika slag. En låg grad av berusning, leende människor och jösses vad de dansade. Jag kom i samspråk med ett par på en camping vilka vilade fredag kväll. På min fråga varför så skrattade de och uppvisade skavsår på fötterna, berättar polisen.

 

Partytältet i Grönlandsskogen var ett ofattbart röj i klass med afterski som normalt håller till i intilliggande Sälen på vintrarna. Något högre berusningsgrad med idel glada människor vilka hade fantastiskt roligt. Jag fann mig själv på lördagen att säga till kollegan: ”Jag skulle vilja vara ledig, ta 2-3 starköl och stå mitt i smeten och sjunga med i Ugglas klassiker ”Vittring””

 

Raggarcruisingen var en uppvisning av allsköns fordon. Allt från extremt välvårdade 60-tals bilar vilka såg ut att vara i nyskick till mer ”Ölpråmar” buckliga och rostiga på utsidan, men exemplariskt skötta i motor och bärande delar. Här var berusningsgraden betydligt högre och musiken stundtals anmärkningsvärt hög. Men kom igen, är man raggare så skall man väl få dricka öl och skräna lite. Annars är det väl ingen vits med det?

 

Såklart fanns det tillfällen då det var läge för en Ordningshållande befallning och det utfördes såklart. Det roliga i kråksången är att med ett rimligt resonemang kring beteende och en normal samtalston så åtlyddes det av alla. Över tid så fördes samtal och en dialog med samtliga besökare och endast vid ett tillfälle så tvingades jag att nyttja ett visst mått av våld.

 

Ett tillfälle mot ett ekipage under hela veckan. Det är mindre än ett normalt arbetspass på IGV. Det mina damer och herrar är ett väldigt gott betyg åt dansbandsveckan i Malung. Så gott som samtliga besökare som jag kom i kontakt med berömde oss för vårt arbete och ville vi skulle få lön efter ordning. De förstår att vårt arbete är komplext, riskfyllt och skall utföras av fackmän. 

 

Jag mötte visserligen berusade människor, men glada. Så in i bomben glada. Undantaget det enda ekipaget vilka fulade ut sig och krävde en tydlig tillrättavisning är jag överväldigad över att så många människor kan sköta sig så bra.

 

Polismannen vill varmt rekommendera både allmänheten och kollegor att antingen förära dansbandsveckan med ett besök för förlustelse eller för kollegornas del att arbeta under kommenderingen. Han kommer gärna igen, i båda rollerna ovan!

 

En polis i en särskilt utsatt förort till Stockholm berättar om ett annat, mer frusterande fenomen. Polisen beskriver att fyra EU-medborgare greps för försök till stöld på en bilskrot i Södertälje. Två av dem var barn, 15- respektive 16 år. Socialjouren kontaktas och delges följande info:

 

1. De är gripna tillsammans med notoriska- och organiserade tjuvar som ingår i ett kriminellt nätverk.

2. Ingen av de vuxna på plats är släkt med barnen.  

3. Barnen själva vill inte berätta var- eller vilka föräldrarna är.  

4. Barnen själva uppger att de bor i en bil någonstans.

 

Socialjourens svar: ”Vi kan inte göra något åt det här” Så här ser det tyvärr ut. Vi kan inte gripa dem pga låg ålder, föräldrarna finns inte eller bryr sig inte och socialjouren är bakbundna av lagstiftning och regler.

 

Här kommer ytterligare ett exempel på det frustrerande fenomenet att polisen arbetar i motvind. Att okända misstänkta blir släppta direkt efter förhör. Det är Ingripandepoliser i Göteborg som berättar och Polischefer kommer få en mer utförlig beskrivning på mail i veckan.

 

“Vi skall stoppa en bil för kontroll då vi ser att den kör vårdslöst och har betydande skador. Föraren väljer att inte stanna varpå ett efterföljande startar. Det går genom centrala Göteborg mot flera röda ljus och mot enkelriktat.

 

Denna typ av körning som varar under uppskattningsvis 5 minuter innebär fara för föraren, oss och tredje part. Vi får till slut stopp på färden och föraren grips för vårdslöshet i trafik, rattfylleri, narkotikabrott, smitning från trafikolycka och olovlig körning.

 

Föraren är en utländsk medborgare. Han erkänner de flesta brott i förhör men uppger att han inte kan sin svenska adress. Den enda kontaktuppgifter vi får är ett uppgivet namn på ett företag där han säger sig arbeta. Vad händer då efter förhör? 

 

Åklagare kontaktas och beslut fattas om att mannen skall försättas på fri fot. Det kommer med allra största sannolikhet inte gå att nå honom igen då vi varken har adress eller telefonnummer. Ibland är det pinsamt att vara en del av rättsväsendet!”

 

Ovanstående berättelser från SommarSverige av poliser i tjänst visar om inte annat att det finns en del kvar att göra när det gäller rättssamhällets verktyg. Möjligen kan någon förläst sociolog eller kriminolog uppfatta de två senare berättelserna som en rimlig tingens ordning, som är adekvat för brottsbekämpning. Förmodligen betackar sig vi andra oss för att möta livsfarliga bilförare i trafiken eller utsättas för stöldbrott av frigivna personer med oklar hemvist... 

 

För att inte tala om vilka signaler det ger till likasinnade som överväger in kriminell karriär, eller i värsta fall, vad det kan innebära för polisers motivation...

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994