Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-11-17 13:20

Södermanlands Nyheter granskar poliskrisen

SN funderar i en ledare vad resultaten i den nya NTU-undersökningen har för förklaringar. Brottsligheten har ju minskat länge, har vi fått höra. Om det bara inte vore för skjutningarna, inbrottsvågorna eller sexuella övergreppen och trakasserierna... Tidningen anklagar med hänvisning till SvDs uppgifter regeringen för ett dubbelspel. Det talas om dimridåer och plattityder.

Tidningen avslutar med att konstatera att Sverige behöver en mer genomtänkt polis- och rättspolitik.
Ministrar och höga polischefer ska inte ha något att vinna på att vifta undan människors otrygghet och utsatthet, konsateras det. Här måste Allianspartierna visa en gemensam linje, en fast vardagsförankrad politik för att fler ska ta jobb som poliser, för att färre brottsutredningar ska avskrivas på grund av resursbrist, att fler person- och egendomsbrott klaras ut och anmälningsviljan stärks. Byt gärna rikspolischef, men tro inte att det i sig löser de långtgående problemen, skriver tidningen.

Blåljus kan bara hålla med. Och ännu hellre, varför inte en blocköverskridande överenskommelse om att skapa anställningsvillkor för poliser som gör yrket attraktivt på riktigt. För både Alliansen och Regeringen har varit senfärdiga i att se problemens orsaker. Att poliser lämnar yrket och att det finns rekryteringesproblem. Så blir det inte fler poliser...

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994