Slutet på Semestern

Nu har de flesta poliser i Sverige haft sin sommarsemester. En sommar som har präglats av resursbrist, bilbränder (även av polisbilar) sexuella övergrepp på festivaler, övertid, inkommendering från semestern, fortsatt flykt från polisyrket av nya och äldre poliser men som i bästa fall även gett någon återhämtning.
Nu har de flesta poliser i Sverige haft sin sommarsemester. En sommar som har präglats av resursbrist, bilbränder (även av polisbilar) sexuella övergrepp på festivaler, övertid, inkommendering från semestern men som i bästa fall även gett någon återhämtning.

Rikspolischefen har också haft sin semester, något som han berättar om i sitt veckobrev.

Blåljus är allmänt väldigt positiva till att Rikspolischefen kommunicerar sina tankar och känslor för att alla polisanställda ska bättre förstå vart vi ska och hur vi ska lösa det. Åtskilliga poliser har dock reagerat på veckobrevet på Twitter, då de menar att det inte riktigt återspeglar deras verklighet. En av dem som reagerat på Twitter och Facebook är Sophia Willander, ordförande i Polisförbundet region Syd. Även nyhetssidan Nyheter idag har kommenterat brevet. Det tycks vara dessa stycken som väckt reaktioner:

"Som vanligt har det pratats om för lite bemanning under sommaren. Vissa har till och med hävdat att denna sommar varit besvärligare än vanligt med bemanningen, men trots det har vi lyckats dra runt verksamheten även denna sommar. Bra jobbat och stort ansvarstagande som vanligt! Visst hade vi kunnat göra mer om vi varit flera i tjänst under sommaren, samtidigt ska vi hålla över ett långt arbetsliv och även polisanställda ska ha möjlighet att ha ett fungerande familjeliv. Då måste vi acceptera att vi inte kan köra på för fullt under sommaren."

Om läget nu mot hösten skriver RPC:

"Fler områdespoliser ska på plats. Arbetet i de särskilt prioriterade områdena ska förstärkas. Våra nya regionala kontaktcenter ska hamna på plats. Utredningsverksamheten ges nya förutsättningar. Vår förmåga att hantera terror ska förstärkas ytterligare. Vi är inne i en omfattande utvecklingsfas som påverkar oss alla.

”Börjar kännas bättre”

Jag har pratat med många arbetskamrater under sommaren. De allra flesta har vittnat om att ombildningen sakta börjar kännas bättre. En arbetskamrat uttryckte det på följande sätt. "Jag har känt mig mer sårbar jämfört med tidigare. Det har gjort att det som jag tidigare tyckte var små problem plötsligt kändes som stora problem. Men nu börjar det kännas bättre. Om min sommarledighet blir bra så kommer det nog att kännas mycket bättre till hösten."

 

Jag hoppas verkligen att allas sommar har varit bra. Vi ses i verksamheten kommande dagar, veckor och månader."

 

Blåljus tror att den ständigt närvarande polisbristen, bidrar till att många poliser tar på sig myndighetens tillkortakommanden personligen. Polisbristen är allerstädes närvarande (tvärtom mot poliserna) men så klart mer akut på sommaren. Å andra sidan är den nog så att det skulle vara ännu värre med semesterperiod året runt. Men när polisen inte åker på larm om skottlossning på en gård där någon lantbrukare skjutit mot inkräktare, (vi vet inte exakt vad som hände) eller när polisen inte hinner ingripa mot pågående narkotikabrott, eller när åklagare reagerar för att fristärenden inte åtgärdas i tid, då känns det tungt. Så tungt att en del poliser väljer att lämna skeppet. Poliser på Twitter har gjort ett förslag på ett kortare och mer acceptabelt veckobrev i deras ögon:

 

 

I veckobrevet påpekar RPC även att vi måste bli fler poliser. (Och polisanställda) Hur det blir med det får vi se i september inför statsbudgeten som spikas i december.  Och om 48 dagar går polisernas löneavtal ut. Blåljus påminner om att förra gången tog det närmare ett år innan ett avtal kunde slutas - så uselt var budet enligt Polisförbundet. Men även det avtalet har genererat missnöje på många håll. Polisen har inte råd att göra ett likande misstag igen, nu krävs rimliga nivåer och en fördelning som poliserna accepterar.

 

En annan polis som än en gång sjungit ut, denna gång utan sin gitarr, är Tommy Larsson. Han jobbar som ordningspolis i Norrköping och har skrivit en text i Norrköpings Tidningar om polisen i Sveriges nuvarande situation och hur den utvecklas. Han använder ord som Katastrof och Kollaps, och frågar sig hur ledningen kan ha en så annorlunda bild av verkligheten. Och värre blir det. Kollegor har skämtsamt vid fikaborden talat om skillnaden som Bagdad Bob, men det blir mer och mer som att den skämtsamma beskrivningen börjar bli verklig, enligt Tommy...

 

Blåljus vill tillägga att Tommy skrev sin insändare innan Rikspolischefens veckobrev...


Tommy Hansson