Publicerat 2018-12-06 09:20

"Skjutningar, skjutningar andra hemskheter"...

Poliskrisen diskuteras i en podd av SR, där Henrik Thorehammar diskuterar med sociologen och polisforskaren Micael Björk från Göteborgs universitet, Ekots krimreporter Henrika Åkerman  och SRs politiske expert Fredrik Furtenbach. Är det omorganistionen som lett till krisen eller finns det andra förklaringar?

Polisen har alltid befunnit sig i kris, konstaterar Micael Björk som kopplar det bland annat till polisens löneuppror och att poliserna som är missnöjda lämnar yrket.

Fredrik Furtenbach noterar att under den gångna mandatperioden har polisen, lag och brott befunnit sig i fokus för den politiska debatten och även bedömts som viktigt av väljarna.
Micael Björks diskuterade även syftet med polisreformen som han uppfattar som att lokala "småpåvar" inom polisen skulle tryckas till genom att den nationella ledningen skulle ta över i ett mer centralstyrt system där allt skall bestämmas uppifrån, från Stockholm...
 
Reformen skulle innebära mindre fokus på oss själva och mer fokus på uppdraget och medborgarna. I stället blev navelluddet det allt överskuggande och fokus hamnade på interna processer. En annan fråga är vad som är probemet; polisreformen eller att det fanns för få poliser för att bemanna den på ett rimligt sätt. En fråga som blivit mer akut ju fler poliser som valt att sluta... En annan fråga är ju, hur överraskande de uppkomna problemen är, egentligen.
Blåljus har redan tidigare noterat hur förvånade både poliser och andra insatta är över att reformen blev som den blev med de förutsättningar den gavs, under rubriken "vad var det vi sade?"

Lyssna på intressanta åsikter, det tar närmare en timma.
Och hur nära är vi Polisförbundets dröm, att politikerna gör upp över blockgränserna i en polisuppgörelse som garanterar långsiktiga spelregler och utveckling av svensk Polis?
 
Tommy Hansson


Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994