Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-06-03 08:20

Ska trygghet heta pengar?

Blåljus har genom åren, och särskilt efter Polismyndighetens underfinansierade omorganisation beskrivit hur andra krafter tar över när polisen lämnar fältet fritt. Det kan vara i glesbygd där polistätheten är diminutiv, eller i förorter där alternativa rättssystem konkurrerar med det svenska rättssamhället. Och till det kommer säkerhetsbranchen...
Anna Dahlberg på Expressen har skrivit en ledare, som borde få alla som fortfande tvekar om Sverige behöver en starkare rättsstat med fler poliser att tänka till. Poliser som lämnar yrket fortsätter ofta att jobba med säkerhet eller utredningar, men nu för den som betalar.

Anna ger flera exempel på hur olika krafter i utsatta områden upprätthåller egna lagar och rättssystem, ibland i ren strid med svensk lag. Men hennes beskrivning av säkerhetsbranchen i Sverige är också högst tänkvärd: Hon skriver att 440 företag sysselsätter numera 33 000 personer och omsätter 57 miljarder kronor om året. Medan polismyndigheten har en budget på drygt 25 miljarder kronor och har runt 30 000 anställda, varav cirka 9 000 är poliser i yttre tjänst. 

Trygghet i offentlig miljö förknippas numera oftare med Securitas-vakter än med patrullerande poliser, skriver hon.


Men inte nog med det: Säkerhetsbranchen utför nu allt oftare även traditionellt polisarbete såsom personskydd, spaning, förhör och utredningar.  Anna beskriver hur åklagare värvas för att leda privata förundersökningar, hur säkerhetsföretag konfronterar exempelvis utpressare och försöker få dem att backa. Men inte nog med det; Hon beskriver hur en högst erfaren och drivande polis lämnat yrket och nu blivit VD för Säkerhetsbranchen. Den nyblivne chefen, med sin gedigna erfarenhet från Polisen har en minst sagt mörk bild av läget som han beskriver i Expressen med orden: -Om du anmäler ett ärende till polisen hanteras, slarvigt uttryckt, alla lika dåligt. Det mesta läggs ner. Om du i stället vänder dig till ett privat säkerhetsföretag får du två till tre före detta poliser som utreder ärendet åt dig och gör en slags förundersökning. Sedan kan en åklagare väcka åtal på det. Det är ett helt nytt segment som växer fram inom säkerhetsbranschen i kölvattnet av en havererad rättsstat.


De fem sista orden, borde framkalla rysningar hos politiker av alla färger. Och skam hos vissa politiker som försökt att förringa problemen så länge att situationen fått uppstå.


Anna beskriver insiktsfullt i sin ledare hur både rättsväsendet och vården riskerar att utarmas när de som har råd köper privata lösningar eller köper sig förbi köer. Det riskerar att skada tilliten till samhället, noterar hon. Hon förklarar även varför många poliser och en del åklagare lämnar polisen. Det handlar inte bara om löner utan ofta om bristande stöd uppifrån, men också om att det är demoraliserande att jobba som åklagare och polis i Sverige eftersom rättssystemet är så tandlöst mot de kriminella.

 

- Det är många åklagare som slutar. Det är ett utsatt jobb och ska man ha sugen kvar krävs det att samhället ger oss en verktygslåda så att vi kan lösa uppgiften. Som det är nu ges de kriminella chans på chans på chans berättar en åklagare - och de vet hur det är.

 

Anna Dahlbergs slutsats är högst tänkvärd när det gäller rättssamhället: Det är inte längre den starka staten som vi behöver oroa oss för utan den svaga...


Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994