Publicerat 2019-02-08 10:30

Rutinuppdraget som blev något annat

Åsa Erlandsson, har en för journalister unik erfarenhet av poliser och polisverksamhet. Hon har gjort lysande polisreportage från Kronans skola, från Drottninggatan och andra extrema polishändelser, och även skrivit böcker. Nu har hon skrivit ett nytt reportage i Polismyndighetens tidning Svensk Polis, som bland annat väckt uppmärksamhet i Expressen.
 
I flera av hennes reportage visar hon hur poliser när passet börjar och de drar på sig den blå uniformen, inte vet om de ska omhänderta fyllerister, rapportera snatterier eller hamna i extremt våldsamma situationer som terrordåd eller pågående dödligt våld. Polisernas utbildning måste räcka till för varje tänkbart scenario, och en del otänkbara. Och kanske är det inte bara de allra våldsammaste eller farligaste uppdragen som påverkar en polis mest, och som polisen måste klara av att hantera, vilket beskrivs väl i den nya texten. Åsa beskriver om vad som från början såg ut som ett rutinärende med kontroll av en bostad, blev något helt annat för de inblandade poliserna.
 
Åsa skriver: "Både Fredriks och Hampus tankesätt har förändrats efter händelsen. På Polishögskolan lär man sig hantera gisslansituationer, skolskjutningar och terrordåd – dramatiska situationer där det värsta tänkbara sker. Hampus poängterar att det finns många kolleger runt om i Sverige som har fått betydligt blodigare synintryck från ärenden som de varit på. Grov misshandel. Styckmord. Men de båda har insett att det värsta tänkbara även kan ske i rena rutinärenden, när den mentala beredskapen är noll."
 
Och en av poliserna beskriver hur det kan kännas att vara polis: "Redan från dag ett i yrket började man inse hur det faktiskt står till i samhället, att så många människor mår dåligt. Det har fått mig att inse hur bra jag faktiskt har det och jag kan strunta i petitesser som är stora för andra. Det är inte att vara känslokall, det är att uppskatta det lilla"...
 
Blåljus uppmanar alla som tror att vem som helst kan bli polis eller att polisutbildningen inte behöver vara komplett, att läsa Åsas utmärkta artikel!
 
Åsa Erlandsson har tidigare varit chefsredaktör på Svensk Polis, och jobbar nu på SVT Veckans Brott mm. Hon är flerfaldigt prisbelönt för sina texter.
 
Tommy Hansson
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994