Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-12-05 09:50

Rinkeby jämförs med krigszoner i Sydamerika

Och det är inte vem som helst som gör jämförelsen, utan chefsåklagaren Lise Tamm, som inom kort tillträder sitt nya uppdrag som chef för riksenheten mot internationell organiserad brottslighet. Hon får mothugg av Anders Ygeman, men har många konkreta förslag som skulle göra samhällets åtgärder mot grova brott effektivare.


 I måndagens Studio Ett beskrev Lise Tamm hur hon vill angripa den grova brottslighet som förekommer på vissa håll i Sverige.

 

Den som vill se exempel på hur grov och upprepad brottslighet kan påverka den som drabbas, kan med fördel läsa berättelsen om Nasmul Hasan. Han försökte göra sitt jobb, och blev misshandlad med basebollträn. Nästa gång, mordhotad med kniv. Och i lördags låg en handgranat utanför Nasmuls butik.  Nästa gång något händer, oroar han sig för att bli dödad. Hans familj bor i Storbritannien, han har inte velat berättat för dem om vad han drabbats av i orten Kyrkbyn i Göteborg, som inte är ett särskilt utsatt område… För det skulle bli oroade...

 

Lise jämför för sin del situationen i Rinkeby med läget i Colombia eller El Salvador innan Farc-gerillan avväpnades. Rinkeby är nästan som en krigszon, enligt Lise, och man borde tänka utanför boxen för att avväpna de kriminella gängen. Hon har förslag att de ungdomar som begår grova brott borde få rejäla påföljder genom socialtjänsten, så att de inte är ute på gatan inom timmar från det de grips av polisen. Det är meningslöst att tala om nolltolerans mot brott, när samhällets verktyg mot brottslingarna inte fungerar, konstaterar hon. Lise påpekar även att det borde göras en konsekvensanalys vid lagstiftning, exempelvis när bidragslagar stiftas, så att utflödet kan kontrolleras. Annars blir det som att starta en godisbutik på Sergels Torg, utan väggar. Det inbjuder bara till brottslighet. Vi får sluta vara naiva.

 

Anders Ygeman är som bekant Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, och tidigare inrikesminister. Han vänder sig emot bilden av Rinkeby som en krigszon, för där finns hundratals aktiva poliser och en ny polisstation håller på att byggas, säger han till Studio Ett.

 

– Polisen där är aktiv och gör ett bra jobb. OM vi tittar på andra utsatta områden, som Biskopsgården, där har vi i princip noll skjutningar nu. I Malmö har vi rekordantal häktade, 80-90 personer sitter i häktet. Så vi har ett bra och aktivt polisområde i alla de här områdena. Så vi behöver inte överdramatisera situationen, den är allvarlig nog som den är, säger Anders Ygeman till Studio Ett.

 

Efter det vidtog den sedvanliga debatten om vems fel det är att vi har hamnat där vi är. En representant från Alliansen ville se krafttag nu, medan Ygeman påpekade att inte mycket gjordes under Alliansregeringens tid fram till för tre år sedan.

 

 

Blåljus konstarerar att för tre år sedan, vid polisens omorganisation, var alla politiker eniga om att omorganisationen skulle spara pengar, göra polisen effektivare och få poliserna att komma närmare medborgarna. Utan att det skulle kosta pengar. I motsats till polisreformer på andra håll i Europa. För tre år sedan var Blåljus ganska ensamma (tillsammans med bland annat professor Bo Wennström och Genomförandekommittén) om att påtala det naiva i det synsättet.

 

Blåljus ställer sig inte bakom citerade beteckningar som No-gozoner eller krigszoner beträffande vissa områden i Sverige. Det vi kan konstatera är att utvecklingen är mycket oroande och har varit det under ett antal år. Under tiden har polisens resurser inte hållit jämna steg med brottsutvecklingen. Polisen har satsat i ett tjog särskilt utsatta områden, men det innebär en motsvarande uttunning på andra håll där polisen också behövs. För chefer inom polisen innebär det orimliga prioriteringar, är mord ska ställas mot sexualbrott eller andra grova brott. Att storstad ställs mot glesbygd. Från Klimpfjäll till Kyrkbyn...

 

Tommy Hansson


Uppdatering: Rikspolischefen Dan Eliasson värjer sig också mot jämförelsen mellan Rinkeby och en krigszon, och säger till TT enligt SvD.

Det klart att det är ett ansträngt läge ute i Rinkeby, det är ingen tvekan om det. Vi har skjutningar och gängkriminalitet, men att jämföra det med en krigszon, nej jag delar inte den uppfattningen..

– Men när jag tänker krigszon då tänker jag Jemen, Syrien, Aleppo. Rinkeby är fortfarande ett fungerande samhälle, majoriteten är laglydiga människor som jobbar och sliter, säger Eliasson.

 

Sedan Lise Tamm kritiserats från vissa håll för sin användning av uttrycket "krigszon", har hon gjort ett förtydligande av vad hon menade i en intervju med TT.

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994